Zagreb će ostati zarobljen u trenutnoj zapuštenosti

Pola godine čekali smo zakon koji uopće nije bio potreban da se krene u cjelovitu obnovu, a nakon što je donesen, pokazalo se da je administracija toliko velika da se postavlja pitanje hoće li suvlasnici oštećenih zgrada u nekom razumnom roku uopće moći očekivati ikakvu pomoć države.

„Godinu dana od razornog zagrebačkog potresa dovoljno je vremena i događaja da donesemo zaključak s kojim se mora složiti svatko tko je barem jednom razgovarao s ljudima koji su na svojim objektima imali štetu – država je dio problema, a ljudi su rješenje.“ Poručile su to u utorak saborske zastupnice Centra Dalija Orešković i Marijana Puljak, držeći u rukama točno šest kilograma papira, čime su simbolično ukazale na glomaznu administraciju neophodnu za pokretanju postupka obnove, kao jedan od pokazatelja koliko je aktualni zakon kompliciran i neprovediv.

Pola godine čekali smo zakon koji uopće nije bio potreban da se krene u cjelovitu obnovu, a nakon što je donesen, pokazalo se da je administracija toliko velika da se postavlja pitanje hoće li suvlasnici oštećenih zgrada u nekom razumnom roku uopće moći očekivati ikakvu pomoć države. Dvije političke opcije koje su za to najzaslužnije i kojima možemo zahvaliti što imamo neprovediv zakon, na lokalnim izborima u Zagrebu trenutno imaju veliku podršku građana i jedna od njih će vjerojatno voditi Zagreb. S njima na čelu ovaj grad će ostati zarobljen u trenutnoj zapuštenosti“, rekla je Dalija Orešković.

Podsjetivši na slučaj građanina koji je ukazao na kilograme potrebne dokumentacije koju je  predao još u veljači, a obnova još uvijek nije krenula, osvrnula se na izjavu ministra Horvata. „Njegova konstatacija kako je 'građanin dokazao da se papiri mogu skupiti', sama po sebi bila bi dovoljna za ostavku, kada bismo živjeli u zemlji čiji građani kažnjavaju političare koji ih na ovako ciničan način nasanjkaju. No, ni Hrvatska ni Zagreb nisu takva mjesta“, upozorila je Orešković.

Naglasila je da su zastupnice Centra pri donošenju Zakona o obnovi Zagreba bile jedne od rijetkih koje su glasale protiv. „I danas čvrsto stojimo iza te odluke. Nikad nećemo davati megalomanska rješenja, samo da na prizeman populistički način dobijemo potporu građana tako da im prodamo priču da će država riješiti sve njihove probleme, kada dobro znamo tko nam vodi državu i na takve računati može samo naivac“, zaključila je.

Marijana Puljak naglasila je kako je Centar još prošloga ljeta objavio brošuru s prijedlozima rješenja za obnovu Zagreba. Brošura je aktualna i danas i javno objavljena te dostupna svima. „Napravili smo plan po kojemu gospodarstvu dajemo da radi ono što najbolje zna – stvara dodanu vrijednost. Moglo se sve riješiti kroz postojeće zakone i fondove. Ako ima problema s njima, nema boljeg vremena da se to riješi i da si u naslijeđe ostavimo bolje zakonodavstvo. Vidjeli smo ovu krizu kao priliku za bolju budućnost, kao nešto što bi nas moglo natjerati da promijenimo stvari na bolje“, rekla je Puljak, dodajući da smo iz ovog potresa izaći kao bolja država.

„Trebali smo iskoristiti pritisak za obnovom da razgovaramo o tome što sve želimo od Zagreba i kako to ostvariti. To smo i govorili. Možda bi putem naučili da država nije uvijek najbolji odgovor na svaki problem, da smo mi sami često puno bolji. Umjesto toga, opet smo posegnuli za još jednim 'šutom' velikih obećanja i zaobilaznih zakona, iscrpljivali se licitiranjem imaginarnim postocima, pa dokle najlon na fasadi i na državi izdrži. No, ne sumnjamo da nas iza ugla čeka nova kriza ili da ćemo u ovoj trenutnoj ostati dovoljno dugo, pa tko zna, možda jednom odustanemo umorni od istih obećanja, konačno probamo nešto 'radikalno i oslonimo se na ljude umjesto na državu“, zaključila je Puljak.