Za ovu metastaziranu aferu moraju odgovarati svi sudionici

„U Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik. Ovo je samo jedan u nizu primjera koji bi se mogli pronaći kada se malo zagrebe ispod površine. Brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke, nisu pod ničijim radarom, provjerom ili kontrolom“, upozorila je Dalija Orešković, komentirajući aferu trgovanja vrijednosnicama koju je otkrio Index.

Otkriće da su zaposlenici i šefovi Hrvatske narodne banke godinama trgovali vrijednosnicama banaka, skandal je ogromnih razmjera, u koji se hitno moraju uključiti sve nadležne institucije. Apsolutno je nedopustivo da regulator trguje dionicama i drugim vrijednosnim papirima onih koje sam nadzire i regulira“, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, u povodu afere koju su otkrile Index istrage.

Puljak smatra da je ovaj skandal poglavito značajan u godini uvođenja eura i ulaska u eurozonu, zbog čega će se o njemu zasigurno oglasiti i europske institucije. „Za ovu metastaziranu kancerogenu aferu koja seže od guvernera pa sve do nižih razina zaposlenika, svi sudionici moraju snositi odgovornost. Oni imaju detaljan uvid u poslovanje banaka, i to na mjesečnoj razini, čime ostvaruju prednost u odnosu na druge. A ako slijedom povlaštenih informacija nađu neku nepravilnost u poslovanju banaka, lako je mogu sakriti, da ne bi naštetili svojim ulaganjima. Nema baš nikakve razlike u tome trguje li se dionicama ili obveznicama, povlaštene informacije stvaraju prednost i priliku za ostvarivanje osobnih interesa. U HNB-u su to očito debelo koristili ne jednom, nego godinama“, rekla je Puljak, dodajući da Centar podržava zahtjev za hitnom sjednicom saborskog Odbora za financije.

Prema riječima saborske zastupnice Dalije Orešković, zaključak Indexove istrage pokazuje da je trgovanje vrijednosnim papirima bilo u skladu s tada važećim hrvatskim zakonodavstvom, koje ćemo sada, kada je afera razotkrivena u medijima, na inicijativu HNB-a mijenjati u skladu sa standardima Europske središnje banke i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

„U Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik, a ovo je samo jedan u nizu primjera koji bi se mogli pronaći kada bi se zagrebalo ispod površine. Brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke, nisu pod ničijim radarom, provjerom i kontrolom. Upravo zato sam u prijedlogu Strategije suzbijanja korupcije predložila da se sadašnje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pretvori u jače tijelo, s većim ovlastima i širim nadležnostima. Takvo tijelo bilo bi zaduženo za detekciju manjkavosti u postojećim zakonima ili praksi te bi moglo predlagati zakonodavne ili institucionalne izmjene, provjeravati jesu li unutarnji sustavi kontrole u pojedinom državnom tijelu uspostavljeni i funkcioniraju li tako da štite javni novac, zakonitost i integritet rada tog tijela“, rekla je Orešković.

Dodala je da u području borbe protiv korupcije nemamo suvislo uspostavljen sustav te da svijest o tome kakvi su nam mehanizmi kontrole potrebni, nažalost, ne postoji u redovima vladajućih, ali ni oporbe. „Bojim se da će se i ovoga puta sva javna rasprava o novootkrivenoj aferi svesti na prozivke i pozivanja na ostavke, a malo ili ništa se neće poduzeti da se uspostave preventivni i kontrolni antikorupcijski mehanizmi. Hrvatska će još dugo ostati država u kojoj je većina koruptivne koristi stečena 'u skladu sa zakonom', dok 'institucije koje rade svoj posao', u sprječavanju i sankcioniranju koruptivnog bogaćenja, ne mogu poduzeti ništa“, zaključila je zastupnica.