Velika konferencija Centra Opasne ideje 2 održana u Zagrebu

„Okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi“, poručio je na konferenciji predsjednik Centra Ivica Puljak.

 

Velika konferencija Centra „Opasne ideje 2 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, okupila je u subotu u Zagrebu niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske.

Prema riječima predsjednika Centra Ivice Puljka, na ovakvim okupljanjima vidimo kakva Hrvatska može biti jednom kada HDZ bude u oporbi. „Hrvatska je danas u ovakvom stanju zato što njom vlada negativna selekcija, a negativna selekcije boji se svake opasne, dobre i realne ideje. Kada na javnim natječajima pobjede najbolji, onda nema mjesta za one koji pobjeđuju samo zato što imaju stranačku iskaznicu“, poručio je Puljak, dodajući da se klijentelizam, nepotizam i korupcija boje svake ideje koja mijenja sadašnje stanje.

„Stare politike boje se svake reforme. Zato okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi“, zaključio je predsjednik Centra.

„Mogu li ideje biti zaista opasne? Ili je zapravo opasnije biti bez ideja? Nizom glupih grešaka i uslijed nezamislivo odvratne korupcije izgubili smo INA-u. Hoćemo li dopustiti da umjesto energetske neovisnosti, sunčanih elektrana na krovovima naših građana i poduzetnika, umjesto izvoznika energije, umjesto jačeg i stabilnijeg gospodarstva i sigurne demokracije postanemo energetski, a onda i na svaki drugi način ovisni?“, upitao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac, ističući da Hrvatska može i mora puno više i bolje. „Svi mi trebamo biti dio promjena koje priželjkujemo i vlastitim angažmanom i idejama utjecati na politiku, jer ona tek tada može postati odraz onoga što kao društvo želimo“, rekao je Domac.

Prema riječima poduzetnika Dražena Oreščanina, Hrvatska juri petom brzinom u rikverc. „Umjesto da javna administracija osigura okvir za razvoj inovativnosti i poduzetništva kroz sustavne reforme i digitalizaciju, ona se već desetljećima bori kako se ne bi ništa promijenilo i kako bi zadržali i povećali svoju moć, utjecaj i privilegije“, upozorio je. Kako je naglasio,
ljudima koji ne žele ići u rikverc već naprijed, treba omogućiti okruženje i uvjete za napredak i prosperirat, jer će zajedno s njima tako prosperirati i cijelo društvo.

Ivica Puljak, Paul Bradbury, Julije Domac, Mihovil Škarica, Marlena Bogdanović, Dražen Oreščanin, Frano Barbir, Vinko Filipić, Ivan Mrvoš, Jasna Karačić, Branko Zemunik, Majda Milevoj Klapčić, Hrvoje Čupić, Tvrtko Jakovina, Natalia Zielinska, Dijana Grgić, Ružica Božić Cerovac i Vesna Coufal Jaić.