Ivica Puljak: "Stožer treba raspustiti, a Savjet proširiti"

Ivica Puljak iz stranke Centar i znanstvenik sa Sveučilišta u Splitu, gostovao je u emisiji Novi Dan, u kojoj je analizirao odnos znanosti i politike, u kontekstu aktualnih događanja 

Puljak je u emisiji komentirao apel znanstvenika, nakon kojeg je potpisnicima uslijedio otkaz suradnje, istaknuvši da je odgovornost znanstvenika da budu na raspolaganju Vladi i cijelom društvu. "Problemi su jer se kriza vodi na neprimjeren način i nije pod kontrolom. Odgovornost znanstvenika je da svoje preporuke komuniciraju na temelju podataka i kritički to promatraju. Ako se njihovi savjeti ne slušaju, odgovornost je i da se upozori na to. Mislim da je to ovaj apel pokušao napraviti - da se spasi društvo da ne klizi dalje u krizu. Tražili su i da se njihovi savjeti ne koriste u dnevnopolitičke svrhe. Međutim, Vlada se ponovno nije snašla, a odgovornost za sve što se događa je na Vladi i politici", poručio je Puljak. 

Dodao je kako je potrebno kritizirati Vladu. "Većina tih stručnjaka je nezavisna i ako vidite da se savjeti ne cijene i ne poštuju, ako vidite da Vlada vaše savjete ne sluša vaša je odgovornost da javno upozorite na takve stvari", rekao je, dodajući da se hrvatska Vlada nije ozbiljno suočila s krizom. "Dok su se druge zemlje pripremale, Hrvatska se tijekom ljeta bavila izborima i politikantstvom. Sad se sve svelo na to da entuzijastični ljudi sustava rade na tome da nešto spase. Prediktivni modeli nisu se radili", pojasnio je.

Puljak je naveo da je prebolio covid, ali ga nijedan epidemiolog nije pitao gdje se zarazio. Poznato mu je još takvih slučajeva, a prema njegovom mišljenju, to pokazuje da se sustav raspao. "Stožeru se povjerenje ne može vratiti i treba ga raspustiti, naglasio je. Na pitanje vjeruje li da će se svih petoro znanstvenika vratiti u Savjet i nastaviti raditi, Puljak je kazao kako smatra da će se vratiti ako im se ponudi da mogu slobodno raditi i ako će se njihovi znanstveni argumenti i savjeti uvažavati. "Ali, mislim da taj savjet treba proširiti i drugim ljudima koji također kritiziraju donesene odluke da se pokaže novi smjer tog Savjeta, ali i cijele politike vezane za krizu", zaključio je.