Račić: Tunel ispod Rive je tehnički izvediv, a ne bi bio skuplji od nekih podzemnih garaža

„Tunel ispod Rive, čiji način gradnje ne bi bio skuplji od nekih podzemnih garaža, mogao bi se financirati državnim sredstvima jer je riječ o državnoj cesti, ali i sredstvima EU-a, kao što je građen Pelješki most“, poručio je na okruglom stolu Marin Račić.

Riječki arhitekt i gradski vijećnik Marin Račić predstavio je projekt „Tunel ispod Rive“ na istoimenom okruglom stolu na kojem su sudjelovali Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, urbanist Hrvoje Cindrić i brojni drugi stručnjaci i zainteresirana javnost.

U punoj kongresnoj dvorani hotela Jadran, Račić je predstavio idejno rješenje koncepta tunela ispod riječke rive koji bi potpuno promijenio vizuru grada i transformirao Rijeku u grad čiji je centar grada velika šetnica na moru, puna zelenila i javnih sadržaja. „Rješenje izgleda centra grada je tako logično i jasno: tunelom ispod ulice Riva dobili bismo veliku pješačku zonu od Korza preko Adamićeve do Rive koja bi služila građanima i Rijeka bi napokon izašla na more“, kazao je Račić koji se tijekom predstavljanja idejnog rješenja posebno osvrnuo na tehnička rješenja potpune vodonepropusnosti izvedbe hidroizolacije te je pokazao nekoliko primjera iz Europe koji dokazuju da je tunel pod vodom uobičajeno građevinsko rješenje.

Urbanist Buro Happolda iz Abu Dhabija, Hrvoje Cindrić govorio je o posebnostima Rijeke među kojima je istaknuo povijest, arhitekturu i lokaciju na prometnom koridoru prema Budimpešti. „Malo gradova ima predispozicije koje ima Rijeka i time je trasformacija koju može napraviti ogromna. Rijeka ima ono što se ne može kupiti novcem, a to je duh grada“, kazao je Cindrić koji je napomenuo da je radio na puno velikih projekata u cijelom svijetu te da ovaj projekt itekako može Rijeci dati novu vrijednost. „Rijeka mora odlučiti što želi biti. Ovo je u biti mali projekt. Treba gledati puno šire, ovo je za mene mali zahvat o kojem se ne bi trebalo puno diskutirati. Znamo da se može tehnički izvesti, znamo da se može financirati. Grad mora definirati što želi i onda realizirati taj plan korak po korak“, zaključio je Cindrić.


Saša Drezgić, dekan riječkog ekonomskog fakulteta, rekao je da moramo sagledati šire učinke koje ovakvi zahvati imaju na neki grad. „Kada bi ovaj projekt gledali isključivo kroz financijsku prizmu, ne bi ga nikada sagradili. No, ostali učinci su uvijek vidljivi i da bi ih maksimizirali jednostavno trebamo ići korak po korak: graditi infrastrukturu i stvarati uvjete ugodnog života koja privlači nove stanovnike, onda novi ciklus ulaganja u infrastrukturu i opet privlačiti nove, visokoobrazovane i sposobne ljude koji donose dodanu vrijednost gradu“, rekao je Drezgić.

U raspravu se uključio i profesor s pomorskog fakulteta u Rijeci Damir Zec koji je naglasio da sa stručne strane prati razvoj i transformaciju starih lučkih gradova. „Ima lučkih gradova kojima je luka srce grada. Ima onih kojima je srce negdje drugdje. Rijeka nema izbor, mi nemamo izbor. Svi lučki gradovi kojima je luka srce grada i koji su krenuli ovim putem su uspjeli. Oni koji to nisu napravili su propali! Mi nemamo izbor. Ili ćemo ovo napraviti ili ćemo kao grad nestati!“, poručio je profesor Zec.

Za riječ se javila i Aleksandra Deluka – Tibljaš sa katedre za prometnice riječkog građevinskog fakulteta koja je rekla da je promet nemoguće u potpunosti izbaciti iz centra grada, a Rijeka uskoro dobiva spoj na obilaznicu D-404 kojom se u grad uvlači dodatne 4 prometne trake koje će završiti u centru. „Kad već ti automobili dolaze tamo, onda je svakako bolje da ih sakrijemo pod zemlju“, zaključila je profesorica Deluka – Tibljaš.