Račić ministrici: „U Zakon stavite članak 'Mogu sve što hoću'“

„Ne mogu ni zamisliti mogućnost prema kojoj Gradsko vijeće, kao najviše predstavničko tijelo građana, odluči da intendant odlazi, a da HDZ-ova ministrica potom iskoristi političku silu da bi svog čovjeka zadržala na toj funkciji. Ako se to dogodi, svjedočit ćemo rijetko viđenom političkom nasilju državne vlasti nad jednim velikim hrvatskim gradom i njegovim građanima“, upozorio je potpredsjednik Centra i riječki gradski vijećnik Marin Račić. Dirigent Igor Vlajnić poručio je pak da će se novim Zakonom o kazalištima politika uvući na sve razine rada kazališta, od intendanta do gudala.

„Pozivam ministricu Ninu Obuljen Kornižek da ispoštuje odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke i potvrdi odluku o smjeni intendanta Blaževića. Ne mogu ni zamisliti mogućnost prema kojoj Gradsko vijeće, kao najviše predstavničko tijelo građana koji financiraju HNK, odluči da intendant odlazi, a da HDZ-ova ministrica potom iskoristi političku silu kako bi svog čovjeka zadržala na toj funkciji. Ako se takvo što dogodi, svjedočit ćemo rijetko viđenom političkom nasilju državne vlasti nad jednim velikim hrvatskim gradom i njegovim građanima“.

Poručio je to na konferenciji za medije potpredsjednik Centra i riječki gradski vijećnik Marin Račić, upozorivši na bizarnu zakonsku odredbu prema kojoj posljednju riječ u odluci o smjeni intendanta ima HDZ, odnosno ministrica Nina Obuljen Kornižek. Podsjetimo, riječko Gradsko vijeće u četvrtak je većinom glasova Blaževića razriješilo dužnosti intendanta, no ministrica ga može ostaviti na funkciji, što je i najavljivala u dosadašnjim medijskim istupima.

„Dok nas gradonačelnik Filipović bocka pitanjem gdje je sada koalicija SDP-HDZ, mi mu odgovaramo: predstava ide dalje na štetu demokracije. Koalicijsko dvoglasno pjevanje nastavljaju upravo on i ministrica. Svatko sa svoje strane čini sve da Blažević ostane intendant. Filipović usprkos Kazališnom i Gradskom vijeću, a ministrica naspram bilo kakve upravljačke demokracije u kulturi. Nagradno pitanje je samo tko će od njih prvi shvatiti da mu se 'staljinističke' metode, kako ministrica naziva demokraciju, neće isplatiti“, rekao je Račić, dok je ministrici poručio da na beskrajnu bahatost nacionalnog HDZ-a doda i ovu u kulturi.

„Nemojte ništa prebacivati na gradonačelnike, imenujte sve sami. I intendante i portire. U Zakon stavite samo jedan članak: 'Mogu sve što hoću'“, istaknuo je, podsjetivši i da je Gradsko vijeće Grada Splita također nedavno donijelo odluku o smjeni tamošnjeg intendanta, ali s malom razlikom u odnosu na Rijeku. Za razliku od Filipovića, gradonačelnik Puljak, naime, bio je na strani Kazališnog vijeća i interesa građana Splita.

Član predsjedništva Centra, dirigent Igor Vlajnić pozvao je Kazališno vijeće da raspiše natječaj za novog intendanta, prije nego što to novi Zakon o kazalištima onemogući. „Izvjestan je scenarij u kojem bi novi intendant mogao opet biti Blažević jer bi prema novom zakonu odluka bila u rukama gradonačelnika. Umjesto da popravi sumnjive odredbe postojećeg zakona, novi zakon vrlo perfidno, izmjenom jedne jedine riječi u rečenici, omogućava tektonske promjene, prema kojima članove Kazališnog vijeća imenuje gradonačelnik, a potom i intendanta, na prijedlog tog istog vijeća kojeg je sam izabrao. Audicije i provjere zaposlenika bez jasnih kriterija provodio bi intendant“, pojasnio je Vlajnić.

„Od intendanta do gudala, novim zakonom politika će se uvući na sve razine rada kazališta. Nikada i nigdje nije se pokazalo dobrim toliku vlast staviti u ruke jedne osobe“, poručio je. Da je stanje u HNK ozbiljno, neovisno o intendantu, najbolje se, kaže, moglo vidjeti sinoć, na otvorenju sezone. „Unatoč silnom protokolu i mailovima kojima se zaposlenike nagovaralo da kupe ulaznice po simboličnoj cijeni, dvorana i dalje nije bila puna! I to za koncert jednog svjetskog mladog čelista“, upozorio je Vlajnić.