Račić: „Ima li gradonačelnik jednu većinu za domaće utakmice, drugu za nacionalne?“

Potpredsjednik Centra i gradski vijećnik Marin Račić osvrnuo se na Prijedlog odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, istaknuvši da će biti suzdržan, ne zato što ne podržava promjenu i reorganizaciju, već zbog toga što će se upravo na ovoj temi pokazati ima li Filipović većinu u gradskom vijeću i koju.

„Gradonačelnik Filipović sutra će se na sjednici Gradskog vijeća, kroz samo dvije točke dnevnog reda, naći pred pitanjem ima li većinu ili ne ili pak ima dvije: jednu za domaće utakmice, drugu za gostujuće, nacionalne“, upozorio je riječki gradski vijećnik Marin Račić, uoči sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak.

Šesta točka dnevnog reda, pojasnio je, odnosi se na Prijedlog odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, a on će prilikom glasanja biti suzdržan. „Riječ je o namjeri uvođenja racionalizacije i optimizacije u gradskoj upravi, a možda i o manevru konačnog oslobađanja od veze sadašnjeg gradonačelnika s ostavštinom Vojka Obersnela. Oba razloga su za pozdraviti, ali se nadam da je gradonačelnik svoju namjeru iskomunicirao s koalicijskim partnerima s kojima ima konstituirajuću većinu u Gradskom vijeću“, rekao je Račić, dodajući da je nova forma gradske uprave njegov alat za cijeli preostali mandat, kao i mandate njegovih nasljednika, tko god oni bili.

„Mogu simpatizirati namjeru smanjenja broja odjela, mogu čak i vjerovati da će to biti bolji ustroj od dosadašnjeg, ali većinu mu trebaju dati oni koji su odlučili s njim upravljati Gradom, dakle koalicijski partneri. Ako je za tu točku osigurana neka druga većina, onda za nju sutra trebamo znati, jer će to biti promjena koalicijskih partnera, pa je vrijeme da se 'autaju'“, istaknuo je vijećnik.

Suzdržan će, kako je naglasio, biti ne zato što ne podržava promjenu i reorganizaciju, nego upravo zbog toga što je riječ o temi na kojoj gradonačelnik pokazuje svoju koalicijsku većinu. Argumentacija same odluke zvuči mu, kaže, kao popis božićnih želja. “Učinkovitija, ekonomičnija i kvalitetnija gradska uprava. To zvuči sjajno na papiru, no za realizaciju ovih ciljeva nisam dobio niti jedan jedini parametar, poput feasibility studije, kvantifikacijskih parametara, financijskih učinaka ili broja zaposlenih. Ništa od toga nigdje nije navedeno. Ne znamo kakvo je stanje prije, a kakvo je planirano nakon preustroja“, naveo je Račić, ilustrirajući situaciju na primjeru Rijeka Plusa i Rijeka prometa.

Ta dva društva nastala su, naime, s idejom da budu učinkovitija i ekonomičnija te da pružaju kvalitetnije usluge. „Nakon nekoliko godina postojanja ta dva društva su spojena iz istih tih razloga iz kojih su inicijalno i razdvojena: učinkovitosti i ekonomičnosti. Pa tko je tu lud? Spajaju se i razdvajaju firme u vlasništvu grada kao da dijelimo sličice za dječji album“, pita se Račić.

Nakon te teme na sjednici, najavio je, slijedi točka u kojoj će se većina iz prethodne točke odmah rasplinuti, a radi se o šamaru ministrice kulture građanima Rijeke i Gradskom vijeću, odnosno odgovoru Gradskog vijeća na njezinu pljusku. “Vidjeli smo kako se glasalo zadnji put o točkama HNK. Ne znamo kako će se ovaj put ponijeti riječki HDZ. Jesu li možda bili na 'informativnom razgovoru' kod ministrice? Je li ministrica došla kod njih na kavu u Rijeku? O tome nemamo pojma”, zaključio je.