Račić: Gradonačelniče, je li Rijeka prvi grad u svijetu kojem ne treba urbanizam?

„Nestručnim kadroviranjem u sektoru urbanizma, Rijeka bi desetljećima mogla biti osakaćena“, upozorio je na konferenciji za medije riječki gradski vijećnik i potpredsjednik Centra Marin Račić.

 

„Je li Rijeka prvi grad u svijetu kojem ne treba urbanizam?“, upitao je na konferenciji za medije riječki gradski vijećnik Marin Račić, upozoravajući da bi nestručnim kadroviranjem u tom sektoru Rijeka desetljećima mogla biti „osakaćena“. Zvuči apokaliptički, no uzmemo li u obzir površinu grada od 44 četvorna kilometra koju gradonačelnik često ističe kao ispriku za otežani razvoj, ali i često ponavljanu rečenicu da je 'prostor najvrjedniji resurs koji imamo', ispada da u Rijeci prostor definitivno nije najvrjedniji resurs jer na čelo 'direkcije za urbanizam' planiraju imenovati pravnicu“, rekao je Račić.

Preustrojem gradske uprave, kako je pojasnio, broj upravnih odjela smanjio se sa 15 na 10, a pripajanjem odjela koji se bavio planiranjem prostora, odjelu koji se primarno bavio izdavanjem dozvola, urbanizam je smješten „ispod” izdavanja građevinskih dozvola. Na čelo osnovane Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju postavljena je arhitektica Eda Rumora, ali je najavljenja njezina smjena pa bi je na tom mjestu trebala zamijeniti pravnica. Uz to, dosadašnji pročelnik, arhitekt-urbanist, nerazvrstan je i na izlaznim je vratima iz odjela.

„Ako je ideja da nam planiranjem prostora najbolje mogu upravljati neke druge struke, koje nisu školovane za to, onda, primjerice kirurške operacije u bolnicama, mogu provoditi arhitekti. Urbanist može biti isključivo arhitekt. Ako netko želi postati ovlašteni urbanist prvo treba završiti arhitektonski fakultet, odraditi dvije godine prakse, položiti stručni ispit i upisati se u Hrvatsku komoru arhitekata. Ne pravnika, ne liječnika, već komoru arhitekata“, naveo je gradski vijećnik, ističući važnost urbanizma za razvoj složenog sustava kao što je grad, što je osobito važno u  slučaju Rijeke koja je stiješnjena između brda i mora te vrlo izazovna za planiranje.

Gradonačelnika Filipovića zato je pozvao da obrati pažnju na nelogičnosti koje mogu osakatiti grad za naredna desetljeća, upozoravajući da je loše upravljanje prostornim planiranjem nemoguće ispravljati 'u hodu', nakon što se pojedine prometnice ili zgrade već sagrade. One ostaju u prostoru često i stoljećima. Jedini put u bolje sutra je ako su pravi ljudi na pravim mjestima. Školovani, stručni, marljivi i savjesni“, zaključio je Račić.