Račić Filipoviću: „Smijenite Upravu Čistoće“

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Rijeke Marin Račić pozvao je gradonačelnika Filipovića da ode u Čistoću i riješi problem te da smijeni Upravu ove tvrtke jer se oglušila na molbe radnika da se razgovara o njihovim primanjima. Komentirajući natječaj za pročelnička mjesta upravnih odjela Grada Rijeke, istaknuo je da je riječ o nespretno planiranom i loše provedenom procesu.

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Rijeke Marin Račić, kazao je danas na konferenciji za medije da radnici riječke Čistoće imaju bitno niža primanja od svojih kolega u Zagrebu, Splitu i Opatiji te pozvao gradonačelnika Filipovića da ode u Čistoću i riješi problem te da smijeni Upravu ove tvrtke jer se oglušila na molbe radnika da se razgovara o njihovim primanjima.

"Nedavno smo imali sličnu situaciju, kada je gradonačelnik tvrdio da povećanje plaća vatrogascima i odgajateljicama u vrtićima nije moguće bez rebalansa proračuna pa je na kraju ispalo suprotno. Prvo su podignute plaće, a tek naknadno je izglasan rebalans. Štrajk je uvijek zadnja, drastična, mjera i pozivam gradonačelnika da hitno sjedne za stol s radnicima Čistoće i pronađe zajednički jezik", rekao je Račić, dodajući kako je krajnje vrijeme da se u Rijeci završi s modelom upravljanja koji podrazumijeva da na čelna mjesta gradskih tvrtki dolaze stranački kadrovi jer su to politike prošlosti koje su se pokazale dokazano neuspješnima.

Komentirao je i natječaj za pročelnička mjesta upravnih odjela Grada Rijeke te kazao kako je riječ o "nespretno planiranom i loše provedenom procesu". Upozorio je da su novom sistematizacijom u gradskoj upravi arhitekti u potpunosti izbačeni iz domene za koju su školovani, na što je upozorio i predsjednik Vijeća Područnog odbora Rijeka Hrvatske komore arhitekata Nenad Kocijan.

"Ponovno ističem, urbanizmom se u Hrvatskoj mogu baviti isključivo arhitekti, ovlašteni urbanist je član Hrvatske komore arhitekata, a urbanizam se predaje na Arhitektonskom fakultetu. Procese koji će definirati grad za naredna desetljeća vode ljudi koji nemaju veze sa urbanizmom", upozorio je Račić. Naveo je kako Zagreb i Split ili već imaju ili osnivaju Zavode za prostorno uređenje i zapošljavaju vrhunske stručnjake, dok Grad Rijeka arhitekte-urbaniste tjera u četvrti ili peti plan.

"Ponavljam pitanje koje sam postavio prije par mjeseci: Je li Rijeka prvi grad na svijetu kojem ne treba urbanizam?! U redu, ako sadašnja administracija zanemaruje urbanizam i planirani razvoj grada, morat ćemo to ispraviti za dvije godine kada postanem gradonačelnik“, zaključio je Račić.