Puljak: "Svaka diskriminacija je za osudu, ali najgora je sustavna, koju provodi država lošim zakonima"

Zastupnica Centra Marijana Puljak u Saboru je komentirala izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. godinu, istaknuvši kako se za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju godinama baš ništa nije promijenilo. 

”Prije godinu dana sam za ovom govornicom pričala o istoj temi i žalosno je da mogu reći kako nitko ne bi primijetio razliku ako bi danas izgovorila potpuno iste rečenice. Jer za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, već se godinama baš ništa nije promijenilo. Način na koji se ova država odnosi prema njima i dalje je jednak - okrutan i ponižavajuć, a u potpunosti se razotkrio s dolaskom korone. Iz izvješća pravobraniteljice čitamo potpuno iste preporuke, imamo iste rezultate, a sve zbog katastrofalno lošeg zakonskog okvira", poručila je Puljak.

Dodala je kako je svaki oblik diskriminacije za osudu, ali najgora je ona sustavna, koju ova država uporno provodi svojim lošim zakonima i propisima. "Pandemija nas je iznenadila, na nju nitko nije bio spreman, ali apsolutno je nedopustivo da se koristi kao izgovor za nedostatak programske, didaktičke i profesionalne podrške učenicima s invaliditetom. Najžalosnije od svega je to što rješenja ovih problema nisu nedostižna. POSI svake godine podnosi izvještaj, uglavnom prepisanu i malo modificiranu verziju onog iz prethodne godine. Pa nije to nuklearna fizika, dovoljno je da počnemo slušati ljude koji puno bolje od nas znaju kako riješiti ove probleme", kazala je zastupnica. 

Pogledajte cijeli GOVOR