Puljak predstavio plan za gradski projekt Stari plac i druge sportske projekte

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u srijedu je, u društvu kandidata za zamjenike Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića, predstavio plan za gradski projekt Stari Hajdukov plac i druge gradske projekte sa sportskim sadržajima.

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u srijedu je, u društvu kandidata za zamjenike Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića, predstavio plan za gradski projekt Stari Hajdukov plac i druge gradske projekte sa sportskim sadržajima. Kako je tom prilikom najavio, s obzirom da je Hajdukov plac zaštićeno kulturno dobro, projekt za ovaj dio grada uključuje izgradnju memorijalnog sportsko-parkovnog kompleksa na mjestu Hajdukovog placa - multifunkcionalni stadion koji bi primao pet do deset tisuća gledatelja, s pripadajućim parkom.

„Projekt uključuje i podzemne garaže ispod terena, a sami stadion bi se mogao koristiti za sportske manifestacije, uključujući na primjer utakmice mlađih kategorija i ženski nogomet, razne koncerte i druge kulturne sadržaje, dok se zimi može koristiti i kao vanjsko klizalište. Pored stadiona bi se rekonstruirala i uredila postojeća tržnica. Ispod Kragićeve poljane izgradit će se kompleks podzemnih garaža za stanovnike Varoša i ovog dijela grada, a iznad toga će biti vanjski sportski sadržaji za građane, kao i park. S južne strane stadiona izgradit ćemo drugu scenu Hrvatskog narodnog kazališta i prostore za tradicijsku kulturu, koje će koristiti umjetnici i entuzijasti iz Jedinstva, Filip Devića, Mandolinskog orkestra Sanctus Domino i Glazbe Split“, rekao je Puljak.

Najavio je i da će anketni natječaj za projekt Stari Hajdukov plac, kroz koji bi se ovaj program realizirao, napraviti istovremeno s anketnim natječajima za ostale gradske projekte vezane za sport, a to su Poljud, Brodarica i Sportski centar istok, kako bi stručnjaci osmislili cjelokupni razvoj sporta i sportske infrastrukture i tako splitskom sportu dali novi zamah u budućnosti.

„Kroz ove projekte bismo riješili infrastrukture za sportove poput rukometa, odbojke, ragbija, bejzbola, tenisa, kuglanja i mnogih drugih sportova. Osim ovih velikih gradskih projekata, imamo i planove za transformaciju teniskih terena na Firulama, projekte dvorana pored male dvorane na Gripama, kao i izmještanje streljane iz Stobreča uz razvoj sportskih sadržaja na tom mjestu“, kazao je kandidat Centra.  

Programe za ove natječaje, kroz koje će se osigurati budućnost splitskog sporta, napravit će do kraja godine te zatim pristupiti raspisivanju anketnih natječaja, osiguravanju financija i realizaciji projekata. „Ove projekte ćemo povezati i s kandidaturom Splita za Europske igre 2027. godine, što smo već započeli dok smo upravljali gradom. Kroz predstavljane projekte pokazujemo ambiciju da Split i dalje opravdava epitet na koji smo posebno ponosni – 'najsportskiji grad na svitu'“, zaključio je Puljak.