Puljak pozvao na smirivanje tenzija između Plenkovića i Milanovića: "Vrijeme je za razum"

„U povijesti hrvatske demokracije još nismo imali situaciju u kojoj predsjednik kaže da će ga od provođenja vladinih mjera štititi vojska niti da Vlada na to odgovara kako mu može poslati policiju. Nije vrijeme za huškanje vojskom i policijom, niti ikada treba biti. U ovom trenutku treba pokazati odgovornost. Vrijeme je za više dijaloga, a manje adrenalina. Vrijeme je za razum“, poručio je predsjednik Centra Ivica Puljak, pozivajući premijera i predsjednika da zajedno stanu pred nacionalne medije i smire tenzije civiliziranom razgovorom i traženjem konsenzusa oko ključnih pitanja izlaska iz krize.

 

"U vrijeme svjetske zdravstvene krize, umjesto da se traže načini smirivanja suprotnih mišljenja i pozicija, raspiruje se najopasniji antagonizam u društvu. Predsjednik i premijer su dvije nezaobilazne, najvažnije osobe koje bi u krizi trebale djelovati na snižavanju tenzija i traženju šireg političkog konsenzusa za odgovoran put upravljanja krizom, a oni otvoreno dolijevaju ulje na vatru. Kao da im uopće nije stalo do kojih će posljedica dovesti ta usijana retorika. Hrvatskom društvu treba povjerenje u one koji ga vode. Vrijeme je za razum, vrijeme je da ugase požar koji raspiruju pred javnošću."

Poručio je to predsjednik Centra Ivica Puljak, komentirajući prepucavanja između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, zbog najavljenog uvođenja sankcija oko covid potvrda. Šokantno je, kaže, da u vrijeme dok radikalni ekstremisti na prosvjedima prijete odmazdama ili izdajničkim etiketama, Vlada i predsjednik međusobno prijete policijom i vojskom.

„U povijesti hrvatske demokracije još nismo imali situaciju u kojoj predsjednik kaže da će ga od provođenja vladinih mjera štititi vojska niti da Vlada na to odgovara kako mu može poslati policiju. Nije vrijeme za huškanje vojskom i policijom, niti ikada treba biti. U ovom trenutku treba pokazati odgovornost. Vrijeme je za više dijaloga, a manje adrenalina“, pojasnio je predsjednik Centra, pozivajući Plenkovića i Milanovića da zajedno stanu pred nacionalne medije i da pred cijelom javnošću odrade civiliziranu raspravu. „Pozivam ih da bez ostrašćenosti i podbadanja smire tenzije civiliziranim razgovorom te da traženjem konsenzusa oko ključnih pitanja izlaska iz pandemijske i političke krize umire tenzije. Neka pokažu svoju važnost i izvedu društvo iz opasnog i zapaljivog antagonizma“, rekao je.

Prema riječima potpredsjednika Centra Marina Račića, u trenutku kada se na glavnom trgu glavnog grada postrojavaju kojekakve dobrovoljačke bojne, kada se organizatore masovnih prosvjeda hapsi zbog kvalifikacija poticanja na terorizam, dovoljna je jedna labilna i usijana glava, poput one prošle godine na Markovom trgu, da kap prelije čašu i da se dogodi katastrofa.

„Zato je potrebno da najvažniji ljudi u zemlji razgovaraju na civiliziran način, a ne da svakodnevno pune medije zajedljivim doskočicama – i pokazuju kako uživaju u tome. Mi u Centru smo već predložili da Nacionalni stožer civilne zaštite treba postati svojevrsni Stožer nacionalnog jedinstva i da odluke o epidemiološkim mjerama treba donositi i komunicirati u puno širem konsenzusu, a ne praktično jednostranački i pod utjecajem potreba HDZ-ove dnevne politike. Nacionalni stožer treba uspostaviti određenu suradnju i s parlamentarnom oporbom, kako bi građani imali više povjerenja u odluke koje to tijelo donosi. Tada će javnost znati da mjere nisu tu radi antagoniziranja društva, nego što uspješnije borbe s pandemijom“, kazao je Račić.