Puljak pozvala Ćorića da zaroni u podmorje Dugog Rata

Saborska zastupnica Marijana Puljak i županijska vijećnica Centra Gorana Rosandić pozvale su nadležne da hitno omoguće rješavanje problema sanacije troske u Dugom Ratu, podsjetivši da su mještani cijelo desetljeće izloženi opasnosti, dok odgovorne institucije odugovlače rješavanje problema i izlaze ususret investitoru koji je već trebao sanirati područje. Puljak je pozvala ministra Tomislava Ćorića da s maskom i perajama zaroni u podmorje Dugog Rata, a uputila je i poziv saborskom Odboru za zaštitu okoliša.

„Stanovnici Dugog Rata i njihova djeca već desetljeće udišu opasnu trosku koja se taloži u njihovim plućima, a čini se da ministar zadužen za zaštitu okoliša nije zainteresiran za tu temu. Tjednima ne mogu doći do ministra Tomislava Ćorića. Budući da je ovo ljeto sudjelovao u ekološkim akcijama čišćenja podmorja, pozivam ga da uzme masku i peraje te da se spusti u podmorje Dugog Rata“, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Naglasivši da je upravo u tijeku proces realiziranja nagodbe između države i investitora koji se, po svemu sudeći, samo želi dočepati atraktivnog zemljišta, Puljak je upozorila da će nagodba omogućiti odugovlačenje sanacije, koju je po zakonu isti investitor odavno bio dužan provesti. „Stanovnici Dugog Rata su prije svega zainteresirani za vlastito zdravlje i za sanaciju cijelog tog područja, a do sanacije na ovakav način neće doći. O ovoj problematici sam prošli tjedan govorila na saborskom Odboru za zaštitu okoliša i pozvala odbor da održi tematsku sjednicu, a sada ih pozivam i da dođu u Dugi Rat. Smatram da bi država trebala omogućiti Općini Dugi Rat da provede sanaciju koristeći sredstva europskih fondova koje su sami pronašli i za što imaju realne mogućnosti“, rekla je zastupnica.

Županijska vijećnica Centra Gorana Rosandić podsjetila je da je rok za sanaciju područja bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat istekao još 2019. “Župan Blaženko Boban voli tamo doći na balote i onda kad treba nešto pojesti, ali na prosvjedu građana održanom jučer nije ga bilo. Država je u ovom slučaju trebala reagirati još prije dvije godine, ali se od tada ništa nije dogodilo. Još jednom pozivam župana da konačno aktivira vertikalu vlasti na koju se često poziva i da sazove taj čuveni sastanak u vladi, kako bi se riješio problem koji nazivamo aktualnim, a prisutan je cijelo desetljeće. Pozivam i ostale stanovnike naše županije da 'daju ruke' stanovnicima Dugog Rata  u borbi za djetinjstvo, odrastanje i zdravlje vlastite djece“, rekla je Rosandić.