Puljak: "Pozivam ministricu i glavnog konzervatorskog inspektora da počnu raditi svoj posao"

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević upozorili su na uništavanje stare gradske jezgre, poručivši da bi konzervatorski inspektori trebali početi raditi svoj posao ili nadležnost prepustiti Gradu Splitu.

„Pozivam ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i glavnog konzervatorskog inspektora gospodina Koržineka da počnu raditi svoj posao koji je jasno definiran zakonom. Ako to ne žele ili ako se ne mogu suprotstaviti nekim tuđim interesima, neka svoje ingerencije prepuste Gradu Splitu i mi ćemo probleme riješiti odmah. Ministrica ne mora voljeti Split, ali ga mora poštovati“, rekao je Puljak na konferenciji za medije, održanoj u nedjelju u Splitu. 

Povijesna jezgra Splita, kako je dodao, jedan je od najvažnijih dijelova identiteta grada i treba je zaštititi pod svaku cijenu. „Neophodno je postići balans između turizma i života naših građana i zato ne smijemo dopustiti da se pretvara u monokulturu, kao što se sada pretvara u fast food i disko na otvorenom. Nažalost, Grad Split to ne može spriječiti jer za to nema zakonske ovlasti, ali konzervatori i konzervatorska inspekcija imaju“, istaknuo je gradonačelnik.


Kako je pak naglasio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, u Gradu se jedva čekaju uhvatiti posla. „Zakon trenutno kaže da konzervatori jednostavno moraju početi raditi svoj posao, a do tad mi možemo samo stajati, gledati i plakati nad ovim što se događa u našoj staroj gradskoj jezgri", rekao je dogradonačelnik.