Puljak: "Pokrenut ću hitan postupak utvrđivanja odgovornosti ravnatelja"

Nakon što je nelegalno uzurpirana javna površina na parkiralištu na Gripama sinoć vraćena građanima, gradonačelnik Splita Ivica Puljak najavio je pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti ravnatelja Javne ustanove sportski objekti, a kazao je i da postoje ozbiljne sumnje u zapošljavanje stranačkih kolega, rodbine i prijatelja u toj ustanovi.

„Pokrenut ću hitan postupak utvrđivanja odgovornosti ravnatelja Javne ustanove sportski objekti“, poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak u četvrtak na konferenciji za medije, komentirajući uklanjanje stupića na parkiralištu na Gripama kojim upravlja upravo ta ustanova. “Utvrdili smo da je nelegalno uzurpirana javna površina. Jučer smo tu javnu površinu vratili građanima grada Splita, nažalost, uz intervenciju policije. Puno je priča u javnosti posljednjih dana bilo oko JUŠO. Ne laje pas radi sela. Stvar je uvijek u novcu i interesima koji nisu javni interesi“, rekao je gradonačelnik.

Istaknuvši da je riječ o ustanovi koju financiraju svi građani grada Splita, Puljak je kazao da postoje i ozbiljne sumnje u zapošljavanja stranačkih kolega, rodbine i prijatelja u JUŠO-u. „Takvim stvarima smo obećali stati na kraj. Uvodimo reda u Split i to se neće svidjeti svima. Nismo ni mislili da će ekipa koja je godinama gradske resurse shvaćala kao privatno leno otići tiho, ali jedno sigurno znamo – otići će“, ustvrdio je.

„Kada smo se kandidirali na izborima, obećali smo završiti eru HDZ-a i Keruma u Splitu. Ta era je na simbolički način i završena na izborima na kojima su im građani okrenuli palac dolje i izabrali nas da vodimo grad na potpuno drugačijim principima“, podsjetio je gradonačelnik. U gotovo 100 dana otkad je na čelu Splita, kako je istaknuo, nova vlast nije opterećivala javnost mnogobrojnim kosturima zatečenim u ormaru, kako ne bi izgledalo da traže izlike ako stvari krenu po zlu i ako se ne realiziraju zadani ciljevi. „Umjesto toga, uhvatili smo se u koštac s neredom i odlučniji nego ikad, bez obzira na posljedice, krenuli i u praksi uvoditi red, čistiti nered i stvarno završiti eru HDZ-a i Keruma u Splitu“, zaključio je Puljak. 

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, 6. rujna utvrđeno je da je stvarna površina parkirališta koje zakupoprimac koristi sve ove godine, znatno veća nego što je definirano ugovorom, čime je počinjena šteta JUŠO-u. „Također, utvrđeno je da su 602 četvorna metra navedene površine dio nerazvrstanih cesta, u Vukovarskoj i Osječkoj ulici, što nikako ne može biti dano u najam kao poslovni prostor, već se na navedenim česticama može obavljati isključivo uslužna komunalna djelatnost, definirana člankom 24. Zakona o komunalnom gospodarstvu“, rekao je Ivošević.

„JUŠO i navedena tvrtka, prema našem mišljenju, neosporno krše Zakon o komunalnom gospodarstvu, a JUŠO i dodatno krši zakon. Naime, na dva parkirališta, uz TC Firule i ŠC bazeni Poljud, sam obavlja naplatu parkinga, odnosno ilegalno obavlja djelatnost za koju nije registriran, suprotno zakonu i zaključku Gradskog vijeća Grada Splita od 22. ožujka 2016. godine“, pojasnio je, dodajući da JUŠO ne poštuje ni ostale odluke Gradskog vijeća, poput one koja definira zone naplate parkirališta.