Zakon o strateškim robnim zalihama: Puljak upozorila da nas očekuje velika humanitarna kriza

Tijekom rasprave o Zakonu o strateškim robnim zalihama, zastupnica Centra Marijana Puljak upozorila je da današnje vrijeme pandemije, ekoloških katastrofa i humanitarnih kriza zahtijeva i prilagodbu zakona. Prema njezinu mišljenju, neophodno je definirati hitne procedure, kako ne bi bilo pogrešnih tumačenja ili bilo kakvih nejasnoća oko procedura i odgovornosti.

"Posebno je važno na današnji dan pričati o robnim zalihama. 500 kilometara od Hrvatske, jutros je započeo rat. Rusija je napala Ukrajinu, a čuli smo i prijetnje ruskog predsjednika svima onima koji se imaju namjeru umiješati u taj sukob. Nema sumnje da nas očekuje jedna velika humanitarna kriza“, poručila je Puljak. Sve svoje resurse, dodala je, moramo pripremiti za prihvat izbjeglica.

„Iz Ukrajine će, prema nekim procjenama, pobjeći nekoliko milijuna ljudi. Kao država koja je prije 30 godina prošla sličnu situaciju, Domovinski rat, imamo odgovornost da preuzmemo dio tih izbjeglica i pružimo svu humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu, u okviru svojih mogućnosti. Zbog toga je važno pričati o robnim zalihama, o tome jesmo li spremni prihvatiti izbjeglice ili ćemo kaskati kao što smo kaskali s reakcijama na potrese u Zagrebu i na Baniji. A kaskali jesmo. Svjesni smo niza problema koje smo tada imali“, kazala je zastupnica Centra, podsjetivši da nismo znali koliko imamo kontejnera, kao i da smo šatore i vreće za spavanje tražili od Slovenije i Grčke, iako smo ih, prema popisu robnih zaliha, trebali imati dovoljno.

„Kako živimo u društvu koje nema povjerenja u institucije, tako nema povjerenja ni u sustav robnih zaliha. Kao što su lijepo rekli novinari, povijest samostalne Hrvatske obilježena je skandalima vezanim uz stanje robnih zaliha. Podizale su se optužnice, vodila suđenja, iščuđavalo se nad praznim skladištima, skandaliziralo zbog lažnih obračuna“, podsjetila je, naglasivši da unatoč tome, državna skladišta nisu dovedena u stanje kakvo je zakonom propisano.