Puljak na izvanrednom sastanku lidera europskih liberalnih stranaka

Na izvanrednom sastanku čelnika 70 političkih stranaka europskog saveza liberalnih i demokratskih stranaka ALDE, odlučeno je da se kao pridruženi član u grupaciju primi stranka predsjednika Ukrajine Volodomira Zelenskog, Sluga naroda. Liberalne i demokratske europske stranke, poručio je predsjednik Centra Ivica Puljak, jednoglasne su u oštroj osudi Putinove agresije i u solidarnosti s ukrajinskim narodom.

Predsjednik Centra Ivica Puljak u ponedjeljak je sudjelovao na izvanrednom sastanku čelnika političkih stranaka europskog saveza liberala i demokrata ALDE, koji okuplja 70 stranaka iz 46 europskih zemalja, među kojima je i Centar.

“Na sastanku smo odlučili da se kao pridruženi član u grupaciju primi stranka predsjednika Ukrajine Volodomira Zelenskog Sluga naroda. Liberalne i demokratske europske stranke jednoglasne su u osudi ove neprihvatljive vojne agresije, kao i u solidarnosti s ukrajinskim narodom i predsjednikom Zelenskim. Njihova srčana i teška borba za slobodu pokazuje nam koliko je demokracija dragocjena i zašto se u svakom trenutku moramo boriti da je zaštitimo”, rekao je Puljak, dodajući da je napad na suverenu, demokratsku zemlju u potpunoj suprotnosti sa svim liberalnim vrijednostima za koje se stranke okupljene u ALDE zalažu.

Na sastanku je ujedno usvojena deklaracija kojom pozivaju Europsku uniju i njezine čelnike, kao i sve partnere u demokratskom svijetu, da snažno odgovore na Putinovu agresiju uvođenjem daljnjih oštrijih sankcija Ruskoj Federaciji. “Sankcije za koje se zalažemo trebaju biti masovne i bez presedana, a trebaju se odnositi i na pojedince, uključujući predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka. U deklaraciji smo naveli i da države članice EU-a moraju biti spremne poslati financijsku i obrambenu vojnu pomoć Ukrajini i pružiti potporu kibernetičkoj sigurnosti. Europsku zajednicu pozvali smo da pripremi paket humanitarne pomoći i pruži svu potporu demokratski izabranom vodstvu i vladi Ukrajine, civilnom društvu i njezinim građanima te da podrži njezin teritorijalni integritet i suvereno pravo da nastavi euroatlantske integracije”, pojasnio je predsjednik Centra.

Kako je istaknuo, čelnici liberalnih stranaka deklaracijom su podržali povećanu euroatlantsku političku i vojnu prisutnost na zapadnom Balkanu te potporu ponuđenu kroz mehanizam civilne zaštite EU-a, a iskazali su solidarnost i sa hrabrim građanima Rusije koji ovih dana riskiraju uhićenja, protestirajući protiv rata.

“Na prijedlog naše stranke, u deklaraciju je uvršten i poziv svim međunarodnim sportskim i kulturnim institucijama, savezima, udrugama i organizacijama da izbace Rusku Federaciju iz svojih organizacija i potpuno zabrane sudjelovanje na svim sportskim i kulturnim događajima, sve dok traje Putinova agresija na Ukrajinu”, zaključio je predsjednik Centra.