Puljak i Orešković: "Ugostitelji i teretane imaju pravo na rad"

Saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković izrazile su podršku prosvjedu poduzetnika, istaknuvši da je za ovu Vladu poduzetništvo grijeh

 

ZAGREB, 2. veljače 2021. – „Ova Vlada poduzetništvo smatra grijehom, a takvu atmosferu širi i u javnosti. Poduzetnici se osjećaju kao građani drugog reda, a sve što traže su ravnopravnost i jasna i pravedna pravila. Svaki radnik u ministarstvu, fakultetu, bolnici, IT-evac ili raznosač pizza imaju više radnog iskustva od predsjednika naše Vlade koji se cijeli svoj radni vijek isključivo penjao po stranačkoj hijerarhiji, isključivo radio unutar HDZ-ove interesne mreže, a danas omalovažava male i srednje poduzetnike, koji se bore, među ostalim, i za ukidanje HGK nameta. Želimo izraziti svoju podršku sutrašnjem prosvjedu poduzetnika“, poručila je supredsjednica Centra i saborska zastupnica Marijana Puljak i pozvala građane da izvrše pritisak na institucije, kako bi ugostiteljima bilo omogućeno isto što i trgovačkim centrima, kioscima, pekarima i benzinskim postajama.

Upozorila je i kako je sinoć puštena neslužbena informacija da će uskoro doći do otvaranja terasa ugostiteljskih objekata, što je, prema njezinom mišljenju, najbolji pokazatelj da Vlada reagira isključivo na pritisak.

Supredsjednica Centra i saborska zastupnica Dalija Orešković osvrnula se na zabranu rada teretanama. „Da nam je prije godinu dana netko reako da će vlasnici teretana biti tretirani kao kriminalci, dok se istovremeno održavaju ilegalni tulumi, i to čak i u toplicama, ne bismo vjerovali. Sva pravna sigurnost u ovoj državi je nestala jer se ovom krizom i državom upravlja bez ikakvih znanstvenog uporišta prilikom donošenja odluka o epidemiološkim mjerama.  Pozivamo građana da traže od Vlade da se uvedu ravnopravna pravila, koja vrijede za sve, po istim principima“, poručila je Orešković.

Saborske zastupnice zatražile su uvođenje kompenzacijskih mjera za sve one kojima je Vlada zabranila rad, i to u iznosu od 50 posto prošlogodišnjeg prometa, kao i smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i drugim djelatnostima kojima je bio zabranjen rad. „Sredstva se mogu naći ukidanjem županija, velikog broja općina, politički izmišljenih funkcija i uštedama u dotacijama velikim državnim gubitašima“, poručile su Puljak i Orešković.