Puljak o imenovanju članova Odbora za nagradu za promicanje prava djeteta

Zastupnici Hrvatskog sabora u četvrtak su raspravljali o Prijedlogu odluke o osnivanju Odbora za nagradu za promicanje prava djeteta i imenovanja njegovih članova.

Marijana Puljak tom je prilikom naglasila da Centar u potpunosti podržava ideju o osnivanju Odbora za nagradu, promicanje prava djeteta i nagrađivanje ljudi koji istinski vjeruju u prava djeteta i djeluju na svim razinama, da bi se uvjeti života djece u Hrvatskoj poboljšali. No, prijedlogu imenovanja članova Centar nije dao podršku zbog Ante Čaljkušića kao predloženog člana.

"Iz njegovog životopisa ne vidimo na koji je način u svojoj karijeri djelovao i promicao prava djeteta", rekla je Puljak, podsjećajući da je riječ o organizatoru Hoda za život, predsjedniku udruge Hrvatska za život. "Poznajemo je kao specijaliziranu udrugu kroz organizaciju aktivnosti koja, rekla bih, na neki način promovira ugrožavanje života žene. Ne vidimo kako to ima ikakve veze s promicanjem prava djeteta", kazala je zastupnica.

Uz to, Čaljkušić je predsjednik molitvene inicijative "40 dana za život", koja organizira okupljanja i prosvjede pred samim ulazima u medicinske ustanove. "Prosvjedi su usmjereni ženama koje tamo dolaze potražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili prekidu trudnoće. Ta su okupljanja čak zabranjena našim Zakonom o javnom okupljanju, koji propisuje da mirna okupljanja i javni prosvjedi u blizini bolnica nisu dopušteni. Djeluju kontra prava žene na izbor i zdravlje. Zato nećemo podržati ovaj prijedlog i ne mislimo da ide u korist i na boljitak djece u Hrvatskoj", zaključila je Puljak.