Prijavite nam devastaciju javnog dobra

Potaknute aktualnom aferom u uvali Vruja, saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković pozvale su građane da im na email adresu [email protected] prijave slučajeve devastacije javnog dobra na području cijele Hrvatske.

“Dok se dva brda i najvažnija čovjeka u državi svađaju tko je napravio više štete ovom društvu, u Vruji već 20 godina traje bespravna gradnja na pomorskom dobru. Na kraju je i legalizirana, a dugogodišnji bespravni graditelj dobio je mogućnost da otkupi zemljište, pomorsko dobro, na kojem je bespravno gradio", poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak na konferenciji za medije.

“Pozivamo sve građane da nam prijavljuju slučajeve devastacije pomorskog i javnog dobra, ne samo diljem Jadrana nego i na kontinentalnoj Hrvatskoj jer nam je zemlja puna Vruja. Adresa je [email protected]. Nekad se ljudi boje prijaviti te slučajeve, no mi se ne bojimo o njima javno progovoriti i tražiti od institucija očitovanje kako su dopustile devastaciju”, istaknula je Puljak.

Dalija Orešković naglasila je važnost transparentnosti države u sprječavanju ovakvih slučajeva. "Potreban nam je javni registar svih državnih nekretnina i nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kako bi se vidjelo ne samo vlasništvo, već i svi procesi, postupci, odluke o koncesijama i drugi akti javnopravnih tijela koji se odnose na stvarnopravni status i raspolaganje tim nekretninama”, rekla je saborska zastupnica.

Osim toga, prema njezinu mišljenju, sve osobe koje sudjeluju u donošenju takvih odluka, poput primjerice, članova povjerenstva ili drugog tijela koje odlučuke o koncesijama, moraju biti obuhvaćene pravilima o sprječavanju sukoba interesa. “Također, sva javna tijela moraju provoditi interne kontole, kako bi se utvrdilo provode li se doneseni akti i odluke pa se ne bi dogodilo, kao u ovom slučaju, da su se rješenja nadležnih tijela donosila, kazne izricale, a ništa nije provedeno”, zaključila je Orešković.