Otvoreno pismo Andreju Plenkoviću: Vi ste nesposobni urediti institucije!

Mi vam nikada nećemo dopustiti da demontirate demokraciju kao sustav u kojem se napredak postiže propitivanjem svih razina vlasti i institucija

 

Poštovani gospodine Andreju Plenkoviću, predsjedniče Vlade RH u tekućem mandatu,

 

saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković, kao i svi drugi članovi stranke koji imaju određene stranačke funkcije, nikad Vas nisu i nikad Vas neće ad hominem nazivati "anemičnim" i drugim osobnim atributima koje Vam rado dijele politički protivnici s Vašeg desnog spektra. No, mi Vam nikada nećemo dopustiti da demontirate demokraciju kao sustav u kojem se napredak postiže propitivanjem svih razina vlasti i institucija.

Postoje institucije koje su potrebne, poput, recimo Vlade. Isto tako postoje u tim institucijama osobe koje ne rade svoj posao dobro, poput, recimo ministra Tomislava Ćorića. Zar Vi mislite da ćemo mi zbog argumenta dobrobiti institucije šutjeti o šteti koju nanosi neki privremeni i zamjenjivi akter te institucije? Malo ste se pogubili. Taman toliko da smo nepotrebno apostrofirali ministra Ćorića, jer smo mogli odmah bez okolišanja Vas navesti kao osobu koja svoj posao ne radi dobro. Sve što ćemo u serijalu javnog napada na institucije ili njihove predvodnike u idućim objavama problematizirati adresirano je prema Vama kao dužnosniku nesposobnom urediti te institucije. Vaše tri sekunde su nakaradan argument bilo čega analitičkoga. Na primjer, Vaš favorizirani sport je košarka. Igrač kojem bi trebale tri sekunde da analizira stanje na terenu i donese odluku kamo će s loptom bio bi kočničar igre cijele ekipe. Dakle, Vaše tri PR sekunde možda nekom mogu i imponirati. Nama koji poznajemo i golemu važnost vremena od tri milisekunde – o nižim vrijednostima zasad nećemo – to je samo još jedan bahati spin čovjeka koji nema argumente u svojim rukama, pa javnost zastrašuje svojom tobožnjom brzinom misli. U sljedećem nastavku, koji objavljujemo sutra, napast ćemo sve službe koje svoj posao nisu adekvatno odradile u prva tri sata od snažnog potresa dan prije razornoga. I onoga tko im je koordinacijski na čelu – Vas. Objasnit ćemo katastrofalan način reakcije na prvi petrinjski potres i nespremnost za drugi. I jasno pokazati što je tko trebao učiniti u ta prva tri sata nakon prvog potresa, pa onda i prve tri minute (da baš ne govorimo o sekundama) prigodom razornog potresa dan poslije.

I samo da znate: potrebne institucije su tu da se propituje rad njihovih voditelja, a loše institucije su tu da ih se argumentima demontira i ukine. Mi ćemo na tome nastaviti raditi do sljedećih parlamentarnih izbora kako bismo demontirali sve elemente Vaše loše vlasti.