Orešković za N1: "Pravosuđe je opterećeno nizom problema"

"Pravosuđe je opterećeno nizom problema, za koje se treba zapitati tko je kriv", poručila je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković, gostujući u emisiji N1 Studio uživo. Za loše zakone, dodala je, kriv je parlament, zbog nedovoljnog čitanja izvješća.

"Što se tiče pojedinačnih presuda, za koje stvarno možemo smatrati da su s one strane zdravog razuma, mogu samo reći kako su to oni životni slučajevi koji pokazuju da je došlo do sloma vrijednosti ne u samom pravosuđu nego i u društvu”, rekla je Orešković.

Osvrnula se i na nedavno donesenu presudu prema kojoj je silovatelju zatvorska kazna zamijenjena društveno korisnim radom. “Podsjetit ću da u jednom dijelu obrazloženja stoji da dva sata društvenog rada dnevno, u zamjenu za jedan dan zatvora, predstavlja dovoljnu društvenu osudu. Ako je to dovoljna društvena osuda za čin silovanja, onda možemo reći da je to društvo potpuno devijantno. Ovdje je žrtva višestruko ponižena. Ovdje je djevojka od strane sustava proglašena kao potrošna roba”, kazala je saborska zastupnica. 

Pogledajte cijelu emisiju: