Orešković o presudi za Fimi mediju: "Raspisivanje prijevremenih izbora jedina je ispravna reakcija"

“Neodrživo je da politička stranka pravomoćno osuđena za korupciju odlučuje o našim sudbinama, to se ne bi moglo dogoditi u nijednoj pristojnoj državi. Riječ je o elementarnom pitanju čistoće pravnog i političkog poretka. Ovdje je očito nema, a s tim blatom koje dominantno čini strukturu HDZ-a i mi svi skupa tonemo“, poručila je na konferenciji za medije Dalija Orešković, ističući da je jedina ispravna reakcija na ovu presudu raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Presuda o tome da je politička stranka koja trenutno drži vlast dokazano i pravomoćno koruptivna, takvoj stranci oduzima legitimitet. Jedina ispravna reakcija na nju je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a sve ostalo govorilo bi da u ovoj državi nema dovoljno demokratske svijesti. Iako predsjednik Vlade Andrej Plenković pokušava umanjiti njezin značaj, treba reći da je po vrijednostima, načinu djelovanja i osobama koje ga čine, današnji HDZ isti onome iz vremena Ive Sanadera. Sudeći po korupcijskim aferama kojima svjedočimo doslovno svaki dan, na svim razinama vlasti, možemo reći da je možda ovaj današnji još i gori.“

Poručila je to u četvrtak saborska zastupnica Centra Dalija Orešković na konferenciji za medije, komentirajući pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, po kojoj je prvi put u hrvatskoj povijesti jedna politička stranka osuđena za korupciju. Prema njezinom mišljenju, svako daljnje dopuštanje HDZ-u da odlučuje o našim sudbinama, toj stranci pruža mogućnost da od naše sadašnjosti i budućnosti „ukrade za još jednu rundu“.

„Neodrživo je da politička stranka pravomoćno osuđena za korupciju odlučuje o našim sudbinama, to se ne bi moglo dogoditi u nijednoj pristojnoj državi. Riječ je o elementarnom pitanju čistoće pravnog i političkog poretka. Ovdje je očito nema, a s tim blatom koje dominantno čini strukturu HDZ-a i mi svi skupa tonemo“, rekla je zastupnica.

Istaknuvši da korupcija predstavlja unutarnji kod i vrijednosni sustav HDZ-a, upitala je kako se itko može pravdati podatkom da je u HDZ ušao, primjerice, 2011. godine. „Koje je to svojstvo HDZ-a koje se tada nije znalo, a da je drugačije od onoga što danas piše u toj pravomoćnoj presudi? Ona je samo dala pravni epilog na sve što hrvatska javnost već odavno zna. Sve one mantre s kojima su članovi HDZ-a 'poklapali' nas zastupnike, govoreći nam da su im građani dali povjerenje ili da neće dopustiti da im itko lijepi koruptivne etikete, sada padaju u vodu. Dovoljno je samo reći da postoji pravomoćna presuda i objasniti građanima da podrška i vlast koju HDZ ima, proizlazi iz svega 16 posto glasova ukupnog biračkog tijela. Mislim da zaslužujemo bolje od toga i zato smatram da je jedini ispravni put raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora“, zaključila je zastupnica Centra.