Orešković: "Kada HDZ ode s vlasti, sustav borbe protiv korupcije morat ćemo osmišljavati od početka"

Uoči donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa, zastupnica Centra Dalija Orešković održala je konferenciju za medije, na kojoj je upozorila da se novi zakon svodi na slabljenje uloge Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

"Vidjeli smo na primjeru Zlate Hrvoj Šipek i Vanje Marušić da su USKOK i DORH porozne institucije koje su sklone progledati kroz prste najmoćnijim korumpiranim političarima, umjesto da se protiv takvih najviše bore. Sve kad bi USKOK i DORH imali najneovisnije, najstručnije i najhrabrije ljude,  još uvijek bi, po kapacitetu ljudi koji tamo rade, bili preslabi da se nose s poplavom novih afera koje se otkivaju iz dana u dan“, rekla je Orešković. 

Nijedan sustav, pa čak ni najbolje uređen, dodala je, ne može funkcionirati bez dobre prevencije, a kontrolu političara trebalo bi provoditi tijelo poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Čitav niz godina povjerenstvo je tu preventivnu ulogu obavljalo doista dobro. Kada se pogleda s kakvim se ministrima okružio Andrej Plenković, kada pogledamo korupcijske afere i primjere sukoba interesa, možemo zaključiti da je potpuno jasno zašto je upravo Povjerenstvo za ovu vlast bilo najveći kamen spoticanja“, pojasnila je, dodajući da ćemo tek kada se HDZ smijeni s vlasti, sustav borbe protiv korupcije morati osmišljavati od početka.