Orešković: "Granice su pomaknute u vrlo opasnu zonu"

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković komentirala je sudsku odluku kojom se portalu H-alter zabranjuje pisanje o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ocijenivši da su granice dopuštenog i nedopuštenog u javnom prostoru pomaknute u vrlo opasnu zonu. 

"Našim su sudovima donedavno trebale dvije godine za donošenje privremene mjere kojom se odlučuje o visini uzdržavanja djeteta do okončanja brakorazvodne parnice. Ističem da je riječ o odluci o kojoj ovisi hoće li to dijete imati što za jesti. Danas, svega tri godine kasnije našim sudovima je potrebno samo tri tjedna za donošenje privremene mjere kojom se štiti pravo na ugled, čast i profesionalan rad osobe na položaju. Međutim, privremena mjera kojom se jednom portalu zabranjuje daljnje pisanje o jednoj društveno važnoj temi nije privukla pažnju zbog brzine rješavanja suda u tom predmetu, već zbog svog sadržaja", kazala je Orešković.

"Riječ je o presedanu kojim se zabranjuje preispitivanje spornih okolnosti koja upućuju i na moguća koruptivna kaznena djela. Privremenom mjerom koja je određena portalu H-alter, pomaknute su granice dopuštenog i nedopuštenog u javnom prostoru i u javnom izvještavanju u vrlo opasnu zonu", poručila je, izrazivši i sumnju u moguću povezanost i instrumentaliziranost suca od strane političke stranke na vlasti.

"Kada bi se primijenili kriteriji koje ova privremena mjera donosi doveli bismo se kao društvo do toga da drugi mediji ne mogu preispitivati je li tome tako, jer bi se izvještavanje o tome također također moglo staviti u sferu povrede ugleda, časti, dostojanstva i profesionalnog rada suca koji je u tom predmetu odlučivao. To je izrazito opasno i sporno, utoliko što je uloga medija ključna u sustavu borbe protiv korupcije, tim više što se danas nalazimo u situaciji u kojoj borbe protiv korupcije praktički nema i kada su sve naše institucije potkapacitirane", naglasila je Orešković, dodajući da mediji ujedno predstavljaju budnost, svijest i savjest društva bez koje naprosto nema naših prava i sloboda u onom sadržaju kao što su nam poznata danas. 

"Svima nam je u interesu učinkovito i brzo pravosuđe. Činjenica je da danas sudovi privremene mjere brže donose, međutim još uvijek ta brzina ovisi od slučaja do slučaja, pa je pravda brza kako kome i kako kad. A čak i kada bi standard brzine postupanja svima bio isti, ne smijemo dopustiti da učinkovito i brzo pravosuđe postane oružje za suzbijanje demokracije. Što god se događalo sa žalbom u ovom predmetu činjenica je da ispitivanje spornih okolnosti neće i ne smije stati. Oko ovog će problema i nadalje lomiti koplja, stoga je poruka autoru ideje o privremenoj mjeri, bilo da je to stvarno sudac koji je odluku donio ili netko iz političkih krugova, da će se zatražiti odgovori i o ulozi Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, o i radu inspektorata resornog ministarstva, kao i o radu pravosuđa u cjelini, a sva ta tijela manje vijeće uvijek vode do HDZ-a. Odgovore na pojedina pitanja vidjet ćemo i kroz glasanje o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda, posebice s obzirom na to da je jedna od pet točaka programa suca Radovana Dobronića govorio o nužnosti uvođenja prakse odbacivanja tužbi protiv novinara i medija", kazala je u govoru. 

Kao članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, na sjednici tog tijela Orešković je predložila da se od v.d. predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele zatraže podaci o privremenim mjerama koje sudovi donose, kako bi se utvrdilo je li bilo i drugih sličnih odluka, te u kojem se roku privremene mjere u praksi donose, kako bi se stekla objektivna informacija o tome koje se vrijednosti u pravnom sustavu prioritetno štite i na koji način, odnosno budi li privremena mjera izrečena portalu H-alter sumnju u pristranost suca Poliklinici i Gordani Buljan Flander na štetu javnog interesa. "Ujedno sam predložila da to tijelo predloži Hrvatskom saboru promjenu naziva i vlastitih ovlasti. Naime, Nacionalno antikorupcijsko vijeće trebalo bi voditi brigu o tome je li borba protiv korupcije učinkovita, a ne jesu li mjere iz Strategije borbe protiv korupcije provedene do kraja" poručila je zastupnica Centra.