Orešković za N1: "Zakon o sprječavanju sukoba interesa je korak unatrag"

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković gostovala je u emisiji Newsroom televizije N1, a komentirala je Zakon o sprječavanju sukoba interesa. 

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kako je istaknula, nedvojbeno i nedvosmisleno predstavlja korak unatrag. "Činjenica je da su uvedena mala, blaga rješenja. Radi se o poboljšanjima koja su mogla biti uvedena još 2017. godine i tada bi imala smisla. Ovaj zakon je napravio smokvin list, dao je priliku ministru da se hvali time što je proširio broj dužnosnika za određene kategorije obnašatelja javnih dužnosti, ali je Povjerenstvu oduzeo njegovu najvažniju zadaću, oruđe i alat. To je vidljivo iz vrlo nevještog tumačenja ministra i njegovih pulena. Povjerenstvo neće moći reći da je neko ponašanje neetično i neprihvatljivo", naglasila je Orešković. 

"Postoji razlika između etičkih načela i administrativnih pravila. Administrativna pravila kažu da dužnosnik ne može biti član uprave trgovačkog društva. Za to nije potrebna nikakva etika. Međutim, etička načela su nešto gdje mi s formalno-pravnog stajališta ne možemo reći da je nešto sporno, no možemo reći da je neko ponašanje nemoralno", dodala je. 

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE