Orešković za N1: "Svjedočimo pobačaju pravne države"

Zastupnica Centra Dalija Orešković gostovala je u emisiji Novi dan N1 televizije, a komentirala je aktualnosti na političkoj sceni. 

“O postajanju Ustavnog suda ne bi trebao odlučivati Ustavni sud, već ustavotvorac, a to je Hrvatski sabor”, istaknula je. Na pitanje što ako se zaista pojavi inicijativa koja bi tražila ukidanje Ustavnog suda, kazala je kako se nada da bi tada retorika kompletne političke scene bila puno ozbiljnija.

"Naša javnost je bijesna. U ovom slučaju na Stožer, na njihovo politiziranje, na dvostruke kriterije pa su sada bijesni i na ovu loše argumentiranu odluku Ustavnog suda. Osnovni problem Hrvatske u cjelini je to što nemamo nikakve institucije. Naprosto se nismo izgradili, a svi argumenti, sve parole koje kreću od Zorana Milanovića, Mosta, desnih populista raznih vrsta, govore da smo mi mentalno i civilizacijski naprosto podbacili”, rekla je zastupnica Centra. 

Govoreći o slučaju Mirele Čavajde i aktualizaciji odluke Ustavnog suda o donošenju novog zakona o pobačaju, što je Sud naložio Saboru 2017. godine, Orešković je kazala da smatra kako se ovdje radi o pobačaju pravne države i države uopće. "Vraćam se na svoju prvu tezu. Problem hrvatske države je to što uopće nema izgrađene neovisne, snažne institucije, čijim postupcima i odlukama možemo vjerovati. To dovodi do toga da nijedno pravo zapisano bilo gdje, od Ustava pa do provedbenih zakona, ne vrijedi u praksi. Vrijedi ono što u nekom trenutku kaže partija koja je izmislila model biranja ustavnih sudaca", poručila je. 

Cijelo gostovanje pogledajte OVDJE