Orešković za N1: "Predsjednik Vrhovnog suda nema ovlasti za reformu pravosuđa"

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković govorila je o izboru novog čelnika Vrhovnog suda u emisiji Novi dan, televizije N1. 

Orešković se osvrnula na sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe, kojoj je prisustvovala kao saborska zastupnica zainteresirana za temu. Smatra da su vladajući željeli odbiti sve pristigle kandidature, budući da predsjednik Zoran Milanović podržava kandidatkinju koja ne odgovara HDZ-u. "Smatrali su da je rasprava o kandidatima neplodonosna, jer su vjerovali kako je teško da bi Milanović predložio nekog drugog. Na sjednici sam rekla ono što smatram da bi članovi odbora trebali uzeti u obzir", kazala je Orešković, dodajući da je javni dijalog postao negativan, zbog čega će teško doći do odabira kvalitetne osobe za tu poziciju. 

Podsjetila je da predsjednik Vrhovnog suda nema ovlasti za reformu pravosuđa, istaknuvši da će stavljanje njihovih kandidata u taj kontekst dodatno  ispolitizirati cijeli proces. “Pravosuđe može reformirati politika, a predsjednik sudbene vlasti, netko tko je u Vrhovnom sudu, ima ovlasti sudske uprave i program se mora temeljiti na tom segmentu rada", kazala je Orešković. 

Napomenuvši da će za godinu dana novi predsjednik Vrhovnog suda morati podnijeti izvješće Saboru, upitala je hoćemo li onda napadati zato što pravosuđe nije reformirano. "Ulazimo u dalju spiralu negativnih konotacija o pravosuđu. Stranke izbjegavaju odgovornost time što ne mijenjaju zakon tako da se konstrukcijski nešto promijeni", poručila je zastupnica Centra. 

Pogledajte GOSTOVANJE