Orešković za N1 o izbacivanju iz sabornice

Nakon što joj je tijekom rasprave u četvrtak Željko Reiner izrekao mjeru udaljavanja sa saborske sjednice u dvostrukom trajanju, Daliji Orešković u petak je saborska straža onemogućila ulazak u sabornicu. O konfliktu s potpredsjednikom Sabora govorila je u emisiji Newsroom, televizije N1. 

"Tema je bila izbor novih članova Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje. Nisam izašla izvan teme, jer sam postavila pitanje što mi to od novih članova očekujemo”, rekla je Orešković, komentirajući stegovne mjere koje joj je Reiner izrekao.

Podsjetimo, u svom govoru tijekom rasprave osvrnula se na rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, spomenuvši njegove afere i dobila prvu opomenu. Nakon što je u nastavku govora istaknula da su Boras i njegove afere najveći problem u akademskoj sferi, dobila je još jednu opomenu, tako da joj je Reiner oduzeo riječ. Predsjedavajućem je na to uzvratila da je on taj koji krši Poslovnik, da bi je on potom izbacio sa sjednice. 

"Na ovakav način se gospodin Reiner odnosi i prema drugim zastupnicima u Hrvatskom saboru. Daleko je najagresivniji, daleko je najbezobrazniji. Mislim da će se sa mnom složiti i kolege iz prethodnih saziva Sabora. Ne znam jesam li ikada bila za govornicom dok on predsjeda, a da me nije na ovaj ili onaj način ometao tijekom izlaganja. Iste takve kriterije ne primjenjuje kad govore zastupnici vladajućih”, poručila je Orešković. 

Pogledajte VIDEO