Orešković: "Ovo je blamaža i sramota Povjerenstva"

Zastupnica Centra Dalija Orešković u Saboru je komentirala otvaranje postupka Povjerenstva za sukob interesa protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja predsjednika i članova Uprave i NO-a ZG Holdinga. Pokretanje ovog postupka, poručila je, upućuje na sumnju da Povjerenstvo postaje igračka u rukama vladajućih.

"Na temelju tumačenja zakona iz 2012. i mišljenja Povjerenstva, lokalni dužnosnici su sve do sada bez ikakvih problema samostalno provodili imenovanja u tvrtkama u vlasništvu županija, gradova i općina. Nakon prvog kruga lokalnih izbora, Povjerenstvo je 25. 5. 2021. zauzelo sasvim suprotno mišljenje od onog koje se poštivalo od 2013.", rekla je Orešković.

Pojasnila je da ovakvo novo tumačenje zakona može dovesti do blokade i usporavanja upravljanja u jedinicama lokalne i područne samouprave, upozorivši i da je Povjerenstvo 2017. predložilo da se iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa briše upravo članak koji sada služi kao temelj za postupak protiv Tomaševića. 

"Ističem i to da je svega pet dana nakon što je Povjerenstvo zauzelo novi stav, to isto Povjerenstvo podnijelo izvješće Hrvatskom saboru u kojem ostaje kod ranije podnesenog prijedloga da se članak povodom kojeg misle sankcionirati Tomaševića briše iz zakona. To upućuje na političku instrumentalizaciju Povjerenstva, za ostvarivanje ciljeva vladajućih koji nemaju za cilj zaštitu javnog interesa i borbu protiv korupcije, već uništavanje neovisnosti Povjerenstva i opstruiranje političkih promjena", zaključila je zastupnica Centra. 

Pogledajte GOVOR