Orešković o izmjenama Zakona o volonterstvu

Dalija Orešković komentirala je izmjene Zakona o volonterstvu, poručivši da novi zakon predstavlja poboljšanje. 

"Želim odati priznanje svim volonterima, kako onima iz crkvenih, tako i onima iz civilnih udruga. Oni prvi pokazuju dobro srce u ekstremnim situacijama, prvi reagiraju na vrijeme, pokazujući neusporedivo veću sposobnost organizacije od nadležnih državnih tijela i institucija", poručila je Dalija Orešković, u raspravi o konačnom tekstu izmjena Zakona o volonterstvu, koji je dobio potporu velikog broja zastupnika.

Orešković je naglasila kako su upravo volonteri i udruge pokazali da su institucije ne samo podkapacitirane da reagiraju na vrijeme u trenutku krize, već i da anticipiraju kakva će potreba biti na terenu ako kriza nastupi. Istaknula je i da iz iskustva i doprinosa volonterskih udruga nismo naučili što bismo u sustavu trebali mijenjati.

"Žao mi je i što iz iskustva rada udruga nismo uspjeli prepoznati što je najveći problem i kako ga pravilnije riješiti", rekla je Orešković, ocijenivši da je dodjeljivanje financijskih sredstava za rad udruga sistemom "najbržeg prsta" nepravedno. Iako još toga treba mijenjati, ovaj zakon, poručila je, u svakom slučaju predstavlja poboljšanje.