Orešković: „Nered u izbornom sustavu najviše odgovara HDZ-u“

„Nepravedni izbori stvaraju nepravednu vlast, a nepravedna vlast nanosi nepravdu građanima. Zato se reforma izbornog sustava izravno tiče svakoga od nas“, poručila je Dalija Orešković u Varaždinu, istaknuvši da Hrvatska hitno treba mijenjati izborni sustav i teritorijalni ustroj. Marijana Puljak upozorila je pak kako je teritorijalna reforma preduvjet za racionalniju javnu upravu, a time i za porezno rasterećenje gospodarstva.

Hrvatska hitno treba mijenjati izborni sustav i teritorijalni ustroj. Riječ je o dvije presudne reforme koje HDZ i SDP uporno ne žele provesti, iako svako daljnje odgađanje izravno šteti i građanima i državi. Nepravedni izbori stvaraju nepravednu vlast, a nepravedna vlast nanosi nepravdu građanima. Zato se reforma izbornog sustava izravno tiče svakoga od nas“, poručila je u petak saborska zastupnica Centra Dalija Orešković, na konferenciji za medije u Varaždinu.

Istaknuvši da ovu poruku ne upućuje slučajno iz Varaždina, podsjetila je kako je riječ o nekadašnjem glavnom gradu Hrvatske i mjestu u kojem su se održavale sjednice Sabora.

„Varaždin je sjedište, kažu, najstarije hrvatske županije, čije se teritorijalne reforme spominju čak i u 14. stoljeću. Danas, u 21. stoljeću, već 12 godina znamo da je Ustavni sud ukazao da se mora promijeniti izborni sustav jer glas građana ne vrijedi jednako u svim dijelovima Hrvatske. Od tada se nije dogodilo ništa, zato što nered u izbornom sustavu najbolje odgovara HDZ-u“, kazala je zastupnica.

Orešković smatra kako je sada krajnje vrijeme da se krene u ovu reformu, s obzirom na uvriježeno demokratsko pravilo da se izborni zakoni ne mijenjaju u godini u kojoj se izbori provode, a sljedeći parlamentarni izbori trebali bi se provesti 2024. Pri tome se, kako je istaknula, građani ne trebaju bojati da će im nešto biti oduzeto spajanjem općina ili županija jer će njihovi nazivi i geografski identiteti ostati isti, ali će dobiti jeftiniju i kvalitetniju javnu uslugu.

„Reforma izbornog sustava preduvjet je stvaranja pravedne države, a reforma teritorijalnog ustroja preduvjet poreznog rasterećenja i povećanja kvalitete javnih usluga. Obje moraju ići 'ruku pod ruku'. Kao početni okvir za kvalitetnu javnu raspravu, u stranci Centar podržavamo prijedlog GONG-a, prema kojem bi Hrvatska imala šest izbornih jedinica koje bi pratile granice županija i u njima bi se birao različit broj zastupnika, kako bi se poštivao princip ustavne jednakosti biračkog prava“, rekla je, dodajući da u Centru smatraju i kako reforma izbornog zakonodavstva sama po sebi nije dovoljna, već je treba upotpuniti s izmjenama teritorijalnog ustroja. „20 županija treba preoblikovati u pet ili šest regija, pri čemu bi te regije bile formirane neovisno o granicama postojećih županija, odnosno po logici i potrebi samih regija, a ne poštivanjem postojećih administrativnih granica“, zaključila je.

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak osvrnula se na otvaranje Gospodarskog sajma u Varaždinu, poručivši da je teritorijalna reforma preduvjet za racionalniju javnu upravu, a time i za porezno rasterećenje gospodarstva. „Teritorijalni preustroj važan je za poduzetnike, kao i za gospodarstvo u cjelini, jer velik broj općina i županija predstavlja ogromno opterećenje.

Sa svojim dugotrajnim i kompliciranim procesima, birokracija je kočničar razvoja poduzetništva i gospodarstva. Tek kada budemo imali racionalnu i efikasnu javnu upravu koja je na usluzi poduzetnicima, umjesto da im predstavlja teret, možemo očekivati pravi ekonomski razvoj“, ustvrdila je Puljak.