Orešković: Negiranjem stava predsjednika Vrhovnog suda, Vlada negira pravni poredak

Negiranjem stava predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o ništetnosti ugovora o upravljanju INA-om, Vlada negira hrvatski pravni poredak. Ustvrdila je to Dalija Orešković, ističući da predsjednik Vrhovnog suda predstavlja najviši autoritet sudbene vlasti u državi pa bi se od takve „pravne bombe” trebao zatresti čitav državni vrh.

„Iz njegovog mišljenja da je pravomoćnošću presude protiv Ive Sanadera nastupila apsolutna ništetnost ugovora o upravljanju INA-om, proizlazi da Vlada više nema po tom pitanju o čemu pregovarati s mađarskom stranom, već je dužna štititi hrvatski interes, na način da konzumira prava koja ima. S obzirom da to ne čini, budi se sumnja da se u pozadini ponovno odvijaju neki novi koruptivni dogovori“, rekla je Orešković.

Upozorila je da pravno tumačenje predsjednika Vrhovnog suda Vlada ne priznaje, argumentirajući svoj stav mišljenjem DORH-a i Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta, iz kojeg pak proizlazi da ugovor nije moguće poništiti.

„Istovremeno ne mogu postojati dvije ovako suprotne pravne stvarnosti, nije moguće da su i Radovan Dobronić i oni čija mišljenja Vlada koristi u pravu. Osim toga, javnost ne zna na kojim se argumentima temelje mišljenja na koja se Vlada poziva. Ne zna se niti kada su dana“, naglasila je zastupnica, zatraživši javnu objavu svih mišljenja na koja se Vlada poziva, kao i očitovanje svih grana državne vlasti i pravnih autoriteta.