Nenad Uvodić: „Opara završava mandat istragom USKOK-a“

Još od prošle godine upozoravamo da je osim stabala na Marjanu, nestalo i više milijuna kuna proračunskog novca. S čak tri kaznene prijave zbog nezakonitih radnji na Marjanu, gradonačelnik Opara će mandat vjerojatno završiti istragom USKOK-a.

 

Grad Split je financirao uklanjanje potkornjakom zaraženih stabala na Marjanu, a uklonjen je i značajan broj stabala bez odgovarajuće zakonske procedure. Navodi se to u izvješću koje je splitska policija podnijela Državnom odvjetništvu. U šumi su posječena i ispilana ne doznačena stabla, a time je nastala šteta veća  od 3,5 milijuna kuna. Slučaj je preuzeo USKOK.

- Još od prošle godine smo upozoravali na nestanak 2,15 milijuna kuna proračunskog novca prilikom uklanjanja drvne mase. Vidimo da je konačan utvrđeni iznos štete veći za više od milijun kuna od naše procjene. Andro Krstulović Opara ostat će zapamćen kao gradonačelnik za čijeg je upravljanja Splitom nestao Marjan, a izgledno je da će i mandat završiti istragom USKOK-a – izjavio je Nenad Uvodić iz stranke Centar te dodao kako je zbog ovog slučaja gradonačelnik Andro Krstulović Opara prošle godine prijavljen DORH-u. Uz ovu Opara, ima još dvije prijave zbog nezakonitih radnji na Marjanu.

Podsjećamo, proračunom grada Splita je za 2019. bilo predviđeno dva milijuna kuna za sanaciju Park šume Marjan, a do dizanja prve kaznene prijave u srpnju prošle godine na sanaciju je potrošeno znatno više, blizu 7 milijuna kuna, premda gradonačelnik ne može samostalno odlučiti o isplati od preko milijun kuna te je time prekoračio ovlasti.

Gradonačelnik Opara se oglušio i na mjere koje je donio Hrvatski šumarski institut u veljači 2018. po pitanju suzbijanja potkornjaka, čime je omogućio širenje štetnika u Park šumi Marjan. Takvo postupanje rezultiralo je drugom kaznenom prijavom, a zbog sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca uslijedila je i treća prijava u veljači prošle godine.