Odluka o uskraćivanju potpora štetna je i nepravedna

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak osvrnula se na najavu da će poduzetnicima koji nisu cijepljeni biti uskraćene mjere, istaknuvši da je takva odluka štetna i nepravedna. Predsjednika Vlade stoga je pozvala da definira konkretne i pravedne kriterije, jednako primjenjive na sve te da odustane od stihijskog donošenja odluka kojima izravno diskriminira određenu skupinu građana.

“Protivimo se najavi predsjednika Vlade da će potpore za poduzetnike biti dostupne samo cijepljenima. Potezi koji dodatno produbljuju podjelu građana Hrvatske na javni i privatni sektor štetni su i nepravedni”, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak.

Iako Centar, naglasila je, podržava procjepljivanje populacije, ona se nipošto ne smije provoditi ucjenjivačkim politikama. “Ako se uvodi određeno pravilo, onda treba vrijediti jednako za sve pa i za javni sektor. Ako bi ovakav kriterij primijenili na javni sektor, nijedan službenik javne uprave ne bi trebao dobiti plaću dok se ne cijepi jer se i njihovi osobni dohotci isplaćuju iz proračuna. Osim toga, kada bi se privatni poduzetnici mogli zadužiti kao što to mogu država i javna poduzeća, nikome od njih niti ne bi bile potrebne subvencije”, pojasnila je Puljak, dodajući da se država tijekom krize jednostavno dodatno zadužila kako bi mogla servisirati svoje obaveze, a one, među ostalim, podrazumijevaju i plaće zaposlenika.

“Bez potpora, velik broj poduzetnika koji su nekako uspjeli preživjeti krizu, bit će prisiljen staviti ključ u bravu. Zato pozivamo predsjednika Vlade da definira konkretne i pravedne kriterije,  jednako primjenjive na sve te da odustane od stihijskog donošenja odluka kojima izravno diskriminira određenu skupinu građana. To su u ovom slučaju poduzetnici, a upravo oni predstavljaju ključni element ekonomskog rasta i razvoja gospodarstva”, zaključila je zastupnica Centra.