Ničija politička funkcija ne smije biti iznad postupaka pravosuđa

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković za medije je komentirala zahtjev DORH-a za skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću. Korupcijska afera, podsjetimo, obuhvaća i sada već bivšeg ministra Darka Horvata, kao i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.  

"Ničija politička funkcija ne može biti iznad DORH-a, tamo gdje postoji pravni temelj i povod za pokretanje kaznenog postupka. Da nema ove krize i agresije Rusije na Ukrajinu, Andrej Plenković bi već danas trebao biti bivši. Previše je njegovih ministara koji su trebali odstupiti s funkcije zbog upletenosti u afere, a sada se protiv više njih provode kazneni postupci“, kaže Orešković. 

Orešković smatra da je situacija u kojoj su ministri na funkcijama opterećeni aferama neodrživa, a odgovornost je na predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji bi, kaže, neovisno o skidanju imuniteta te ministre trebao hitno zamijeniti.

Prema njezinom mišljenju, teza da političari trebaju imati veća i „zaštićenija“ prava, zato što su izabrani od strane građana, potpuno je pogrešna. „Ako se protiv nekog podnese kaznena prijava i dokazi daju dovoljno osnovane sumnje za pokretanje kaznenog progona, politička funkcija ne smije biti zaštita od postupaka pravosuđa“, zaključuje zastupnica.