Puljak zatražila povlačenje Prijedloga Zakona o HGK

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak zatražila je povlačenje Prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, zbog naprasnog prekida javne rasprave koja je trajala samo pet dana.

”Tražimo da se Zakon o Hrvatskog gospodarskoj komori povuče iz rasprave, s obzirom da je naprasno prekinuto javno savjetovanje. Po Zakonu o pravu na pristup informacijama, javno savjetovanje treba trajati 30 dana. Inicijalno su ga postavili na petnaestak dana, ali je rok, kada su počele stizati primjedbe i kada su uočili ton tih primjedbi, skraćen na samo pet dana. Na taj način nisu dali priliku svima koji imaju primjedbe da ih iznesu, nisu pružili mogućnost poduzetnicima koji su čekali javnu raspravu da kažu što misle o ovakvom prijedlogu zakona”, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, naglasivši da je riječ o kršenju zakona te da ovakav prijedlog nipošto nije smio biti upućen u saborsku proceduru.

Podsjetimo, Vlada je uputila prijedlog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori u saborsku proceduru, a prvo čitanje upravo je danas na dnevnom redu. Prema spornom prijedlogu, članarina se utvrđuje primjenom modela prema kojem su članovi razvrstani u tri skupine, ali nije sasvim jasno tko se i na koji način oslobađa obaveze plaćanja članarine, kakva je uloga Skupštine HGK te trebaju li svi članovi podnositi zahtjeve za oslobađanjem od članarine.

Puljak je podsjetila i da se Centar zalaže za ukidanje obveznog članstva, a ne samo članarina. “Pravni subjekti koji žele koristiti usluge HGK neka se slobodno učlane, ali to članstvo mora biti dobrovoljno, a ne obvezno”, rekla je zastupnica Centra. Prema njezinu mišljenju, HGK predstavlja još jedan simbol korupcije i klijentelizma ove vlasti. ”I u samom prijedlogu, predlagač kaže da će se ovim zakonom promijeniti percepcija o Hrvatskoj gospodarskoj komori kao ustanovi koja je sama sebi svrha i ne radi na dobrobit gospodarstvenika. Dakle, HGK ne pruža usluge gospodarstvenicima, već služi sama sebi”, zaključila je Puljak.