Najučinkovitija demografska mjera je micanje HDZ-a s vlasti

„Ako četiri puta smanjimo broj županija, HDZ će imati četiri puta manje prilike za korupciju i četiri puta manje će privatni interes staviti ispred javnog. Administrativni aparat koji ne služi građanima, nego održavanju trenutne vladajuće ekipe na životu, treba smanjiti da bi omogućili svima onima koji ne žele biti podobni nego pošteno živjeti i raditi, da 'prodišu' i pokažu svoje potencijale“, istaknula je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

Najvažnija demografska mjera u Hrvatskoj je micanje HDZ-a s vlasti. To je osnovni preduvjet da bi se stvari počele pomicati s mjesta jer tamo gdje nema ljudi, nema ni života“, poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak na konferenciji za medije, komentirajući porazne neslužbene rezultate popisa stanovništva, prema kojima je, kako pišu mediji, broj stanovnika u 10 godina pao za čak 10 posto.

Napominjući da je u Hrvatskoj uspjeh zagarantiran isključivo politički podobnima, što će u budućnosti dovesti do potpunog sloma Hrvatske, pozvao je sve koji žele mijenjati Hrvatsku da se pridruže Centru u stvaranju ideja i programa, na temelju kojih će napraviti zaokret od 30-godišnje stagnacije koja je sada opipljivija no ikad.

„Vidimo je čim se osvrnemo oko sebe jer svatko od nas ima prijatelje, susjede ili rođake koji su otišli iz Hrvatske stvarati negdje gdje imaju šansu. Osmislili smo projekt kojem smo dali ime 'Centar promjena', a temelji se na korjenitim promjenama pet ključnih područja: promjena političkog sustava i izbornog zakonodavstva, promjena teritorijalnog ustroja, promjene u pravosuđu, promjene u znanosti, obrazovanju i kulturi i promjene u gospodarstvu, ekologiji i tehnologiji. Želimo okupiti najbolje što Hrvatska ima kako bi dali odgovore na ova ključna pitanja bez kojih očito nema sretne budućnosti u Hrvatskoj“, rekao je Puljak.

Kada je riječ o promjenama u teritorijalnom ustroju, naglasio je, umjesto 21 županije, Hrvatskoj je potrebno najviše pet regija, kako bi se smanjio administrativni aparat koji je sam sebi svrha i služi opstanku vladajuće garniture puno više nego građanima. „Umjesto 556 gradova i općina, smatramo da nam treba 123. To je promjena koju bi svaka hrabra Vlada kojoj je stalo do budućnosti ove zemlje počela raditi već danas, nakon što je jasno kakav demografski slom doživljavamo“, kazao je.

Kako je pak istaknula saborska zastupnica Dalija Orešković, ako četiri puta smanjimo broj županija, HDZ će imati četiri puta manje prilike za korupciju i četiri puta manje će privatni interes staviti ispred javnog. „Stvar je vrlo jednostavna, administrativni aparat koji ne služi građanima, nego održavanju trenutne vladajuće ekipe na životu, treba smanjiti da bi omogućili svima onima koji nemaju vezice i ne žele biti podobni nego pošteno živjeti i raditi, da 'prodišu' i pokažu svoje potencijale. Zbog toga sam ušla u politiku i drago mi je da vidim da ljudi s kojima radim na primjeru u svom gradu pokazuju da stvari mogu izgledati drugačije“, rekla je Orešković.