Marijana Puljak i Igor Skoko: Omogućite nam uvid u stanje skladišta Civilne zaštite

Saborska zastupnica Marijana Puljak i županijski vijećnik stranke Centar Igor Skoko, zatražili su od župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i gradonačelnika grada Splita Andre Krstulovića Opare posjet skladištu Civilne zaštite za sve županijske i gradske vijećnike, kako bi se uvjerili u pripravnost službi za izvanredne situacije.

Nakon nedavnog potresa na Baniji, kada je državnim službama trebalo gotovo dva tjedna da na terenu uspostave funkcionalan sustav podrške stradalim ljudima, predstavnici stranke Centar Marijana Puljak i Igor Skoko, zatražili su organizaciju posjeta svih županijskih i gradskih vijećnika skadištu Civilne zaštite. U dopisu kojeg su adresirali na župana Bobana i gradonačelnika Krstulovića Oparu traže i da se vijećnike prilikom tog posjeta upozna s načinom informiranja građana o protokolima postupanja u kriznim situacijama.

 

- S obzirom da Dalmacija, po kartama seizmologa, spada u najtrusnije područje u Hrvatskoj, a poučeni iskustvima katastrofalnog požara 2017. godine, kada smo bili svjedoci kaosa i panike na terenu, zanima nas stanje pripravnosti svih službi Civilne zaštite, njihovih materijalnih i ljudskih resursa te razina poznavanja protokola i procedura ponašanja pri kriznim situacijama šire javnosti – izjavila je supredsjednica stranke Centar Marijana Puljak.

 

Po izvještajima koji su podneseni na županijskoj skupštini i gradskom vijeću o sustavu Civilne zaštite sve je pripravno i u najboljem redu no, svi smo svjesni koliko se znaju razlikovati papirnati izvještaji i stvarna situacija na terenu.

 

- Imamo saznanja da je stanje skladišta Civilne zaštite zabrinjavajuće, oprema navodno nije skladištena na primjereni način, ne postoji dovoljna količina opreme, na primjer šatora, šatori nisu otvarani i provjeravani više desetaka godina i slični nedostaci. U slučaju potresa ključno je da i svi građani u svojim domovima, djeca u školama, studenti na fakultetima, i svi drugi posjetitelji javnih sadržaja, poznaju protokole spašavanja te brojeve dežurnih službi od kojih mogu zatražiti pomoć. Pitanje je jesu li svi upoznati s tim informacijama odnosno što Civilna zaštita radi da bi građane upoznali s postupcima koje trebaju poduzimati u kriznim situacijama  – izjavio je potpredsjednik stranke i županijski vijećnik Igor Skoko i dodao kako ne bi želio da se ponove slike s Banije kada se nekoliko dana nije znalo tko upravlja situacijom, tko i na koji način donosi odluke i organizira sustav pomoći stradalom području već je sve uvelike ovisilo o dobronamjernim volonterima koji su sami pohrlili pomagati ljudima u nevolji.