Marijana Puljak: "Država stvara nelojalnu konkurenciju poduzetnicima"

„Kao zemlja koja Ustavom garantira poduzetničke i tržišne slobode, otvaranjem maloprodajnog dućana s hrvatskim prehrambenim proizvodima, država potkopava same temelje vlastitog gospodarskog ustroja”, poručila je u srijedu supredsjednica stranke Centar, saborska zastupnica Marijana Puljak, komentirajući otvaranje Kuće hrvatske hrane Crotaste. Riječ je, podsjetimo, o trgovini otvorenoj krajem prošlog tjedna u centru Zagreba, iza kojestoje Hrvatska agencija za poljoprivredu i državna tvrtka Agro klaster.

„Nismo li prije više od 30 godina napustili društveno uređenje u kojem su ovakve vijesti bile svakodnevnica? Otvaranjem ovog dućana država je u jednom od najvažnijih sektora hrvatskog gospodarstva povukla potez koji se izravno protivi osnovnim načelima tržišnih sloboda, stvarajući nelojalnu konkurenciju poduzetnicima. Ujedno kao da im šalje poruku da nisu sposobni samostalno poslovati pa im je potrebna njezina intervencija. Nažalost, ovo nije nikakva novost, jer gotovo da i ne postoji djelatnost u kojoj država nema neku svoju tvrtku ili barem udio u vlasništvu. Njezin jedini zadatak je osloboditi poduzetnike i ukloniti prepreke slobodi poslovanja, stvaranju novih radnih mjesta, inovacijama i novim poslovnim modelima. Umjesto toga, poslovanje im otežava na sve moguće načine“, poručila je.

Puljak je podsjetila da gospodarstvenici, kao i građani, žele što manje vremena i novca trošiti na administraciju i regulativu te opravdano traže bržu, jeftiniju i manju javnu upravu koja će pružiti kvalitetan, održiv okvir za poslovanje i tako potaknuti slobodno tržišno natjecanje.

„Država konačno treba maknuti ruke od ekonomije i pokrenuti ozbiljne reforme koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski razvoj. Smanjite golemu državnu administraciju, komplicirane procedure, parafiskalne namete i tako pomozite poduzetnicima, umjesto da im stvarate konkurenciju na već razvijenom tržištu“, zaključila je saborska zastupnica.