Konferencija "Javno dobro i privatno poduzetništvo" u Splitu okupila gradonačelnike i poduzetnike

Konferencija „Javno dobro i privatno poduzetništvo“, održana u subotu u Splitu, okupila je mlade gradonačelnike i uspješne poduzetnike, a kroz niz rasprava o odnosu javnog dobra i privatnog poduzetništva, potaknula razbijanje lažne dileme o sukobu ova dva sektora, s ciljem poticanja međusobne suradnje.

 

Razdoblje od tri godine političkog mira, bez izbora, prilika je da ozbiljno sagledamo kakvu budućnost želimo Hrvatskoj i raspravimo ključna pitanja hrvatskog društva. Trebamo se odmaknuti od jeftinijih populističkih politika i temeljito razmisliti o dubokim promjenama koje su neophodne da postanemo moderna europska zemlja“, poručio je predsjednik Centra Ivica Puljak, u okviru konferencije „Javno dobro i privatno poduzetništvo“, održane u subotu u Splitu.

Naglasio je kako je kroz seriju javnih tribina, započetu raspravama o odnosu javnog dobra i privatnog poduzetništva, cilj pronaći način da se implementiraju moderne politike koje će unaprijediti društvo. „U Hrvatskoj postoji lažna dilema 'javno ili privatno'. Potrebno je potaknuti suradnju i suživot između javnog i privatnog sektora“, naglasio je Puljak.

Kako je istaknula ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević, sukob između javnog i privatnog postoji isključivo zbog pojedinaca koji od potenciranja tog sukoba jako dobro žive. „U Hrvatskoj postoji jako duga liberalna tradicija koja podrazumijeva pomirivanje javnog i privatnog, ali je bila politički eutanazirana i treba je oživjeti. Drago mi je vidjeti da Centar radi na tome. Činjenica da postoji veliki animozitet između ova dva sektora, posljedica je nezavršene tranzicije i velikog razočaranja ljudi, koji su kroz tranziciju vidjeli da javno vrlo lako postaje privatno“, rekla je Pribičević. Uvažavanje, dijalog, tolerancija i suradnja ključni su elementi sadržani u samoj srži liberalne tradicije, a ujedno su neophodni da bi se postigao sklad između javnog i privatnog sektora.

Prema riječima direktora Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnića, i javni i privatni sektor dijele isti cilj, a to je zadovoljstvo građana kojima treba pružiti kvalitetne usluge. „Da bi građani dobili kvalitetne usluge, moraju biti uspostavljeni procesi. Moramo osjetiti globalne trendove jer nikada kao danas nije postojala značajnija i veća mobilnost građana. Oni danas mogu birati gdje će živjeti i odlaze upravo tamo gdje je život najkvalitetniji. Zato je važno razgovarati o tome kako ovo naše okruženje možemo učiniti kvalitetnijim i zadržati građane, kao i privući one najbolje da dođu i ovdje stvaraju i žive“, zaključio je Šesnić.

Na konferenciji su, među ostalim, sudjelovali i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, stručnjak za integrirani lokalni i regionalni razvoj Ranko Milić, predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca Petar Lovrić, gradonačelnici Pule, Vodnjana i Starog Grada Filip Zoričić, Edi Pastrovicchio i Antonio Škarpa te podpredsjednik Centra, poduzetnik Marin Račić.