Konferencija "Javno dobro i privatno poduzetništvo": Poduzetništvo kao podrška javnim uslugama

Konferencija „Javno dobro i privatno poduzetništvo“, održana u organizaciji Centra i zaklade Friedrich Naumann Stiftung, u Splitu je početkom prosinca okupila mlade gradonačelnike i uspješne poduzetnike, a kroz niz rasprava o odnosu javnog dobra i privatnog poduzetništva, potaknula razbijanje lažne dileme o sukobu ova dva sektora, s ciljem poticanja međusobne suradnje. U prvoj raspravi govorilo se o privatnom poduzetništvu kao podršci javnim uslugama. 

Kako je u uvodnoj riječi istaknula saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, naše društvo podijeljeno je oko brojnih tema pa tako i oko odnosa privatnog i javnog sektora, koji se u percepciji javnosti najčešće smatraju međusobnom konkurencijom. „Želimo razbiti te mitove i pronaći najbolje načine za suradnju ovih sektora jer građane zanima isključivo dobra i kvalitetna usluga“, rekla je Puljak.

Pod moderatorskom palicom Jurice Galešića, u raspravi pod nazivom „Privatno poduzetništvo kao podrška javnim uslugama“ sudjelovali su ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa, vlasnik privatnog doma za starije Marijan Sarkotić, ravnateljica privatne škole Dominis Jelica Pražen i potpredsjednik Centra, poduzetnik Marin Račić.

„Privatni akteri unutar javnog sektora koji svojom aktivnošću ispunjavaju funkciju nabave javnih dobara stanovništvu, nisu ništa revolucionarno niti novo. To je jedini način da se poveća efikasnost i dostupnost javnih usluga svim građanima. Predmet prijepora mogu biti kriteriji koje privatni poduzetnici trebaju zadovoljiti da bi mogli obavljati javnu uslugu“, istaknula je u okviru rasprave Pribičević.

Pogledajte cijelu raspravu: