Konferencija "Javno dobro i privatno poduzetništvo": Javne institucije kao podrška privatnom poduzetništvu

U okviru konferencije „Javno dobro i privatno poduzetništvo“, održane početkom prosinca u Splitu, održana je i rasprava o oblicima podrške koju javne institucije mogu pružiti privatnom poduzetništvu.

Nakon uvodne riječi direktora Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnića, koji je podijelio svoja iskustva, uslijedila je diskusija u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Splita Ivica Puljak, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca Petar Lovrić i ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević.

„Uloga javnog sektora je da bude efikasan, da brzo reagira na potrebe i kreira svojevrstan katalog mogućnosti za poduzetnika kao investitora“, poručio je Šesnić, dodajući kako je siguran da se javni sektor može ubrzati.

Govoreći o ključnim problema s kojima se susreo u svom poslu, gradonačelnik Splita Ivica Puljak izdvojio je nedonošenje odluka od strane sudova, na primjeru neriješenih imovinsko pravnih odnosa. „Apsurdno je to što sudovi desetljećima ne donose odluke. To je problem koji je neophodno riješiti, s više razine vlasti“, rekao je Puljak.

Pribičević je, među ostalim, govorila o lošim internim mehanizmima kontrole trošenja europskih sredstava. „Jako se bojim da je najveća pljačka koja postoji tek pred nama. Tranzicija će biti ništa naspram ovoga što se sprema. Hrvatska je poput malog razmaženog dijeteta Europske unije, a problem je što su popustljivi prema nama. Ono što mi malo daje nadu je činjenica da se mijenja odnos snaga unutar EU-a i da do izražaja dolaze neke druge političke snage te da će nekakva kontrola postojati“, poručila je ekonomska analitičarka.

Pogledajte cijelu raspravu: