Ivica Puljak: "Razvojem zelenih površina ublažit ćemo utjecaj klimatskih promjena"

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak jučer je u društvu eko aktivistkinje Lare Javorčić zasadio stablo u Parku Emanuela Vidovića, kako bi na simboličan način ukazao na važnost očuvanja i razvoja zelenih površina u gradu.

"Zelene površine su bogatstvo svakog grada. U Splitu imamo puno posla na njihovom očuvanju, kao i na motiviranju građana te gradskih službi i tvrtki na veću zajedničku brigu za zelenilo grada. Tako ćemo ublažiti štetne utjecaje klimatskih promjena, smanjiti prosječne temperature urbanih područja, uz poštivanje načela bioraznolikosti i održavanje mediteranskog duha našeg grada", poručio je tom prilikom Puljak. 

Najavio je i da će popis katastarskih čestica zelenih površina na kojima nije moguća gradnja unijeti u GUP, provesti označavanje zaštićenih stabala i organizirati sadnju na mjestima na kojima su posječena i nikad vraćena. "Unutar povećanih decentraliziranih sredstava, predvidjet ćemo dio za uređenje zelenih površina gradskih kotareva i mjesnih odbora. Planiramo posebnu zaštitu, dodatno ozelenjavanje, obnovu šumskih površina te pojedinačnih stabala u obalnom području, kao i uređenje toka rijeke Žrnovnice, jedine rijeke na području Grada Splita. Posebno ćemo voditi računa o zaštiti velikih zelenih površina, Marjana, Slatina i Mosora", kazao je kandidat Centra.

Eko aktivistkinja Lara Javorčić poručila je pak da im je jedan od zajedničkih ciljeva utrostručiti broj posađenih stabala na godišnjoj razini. "Naš cilj je oplemeniti grad zelenim površinama. Logistički ćemo podržati akcije u kojima građani žele zasaditi stabla na svojim parcelama. Planirana je pomoć udrugama koje se bave ekološkim projektima, veći zahvati sadnje po parkinzima, ali bez smanjivanja broja parkirnih mjesta, raspored stabala po dječjim igralištima, na način da sprave ljeti budu u hladu, ozelenjavanje platoa Žnjan uz zadržavanje postojećih stabala te ozelenjavanje duž obalnog područja", istaknula je Javorčić.