Hajdinjak Prihić i Hribljan predstavile program za mlade

Najam stanova uz mogućnost otkupa, smanjenje parafiskalnih nameta za mlade poduzetnike, izgradnja kvartovskih sportskih terena, stipendiranje vrhunskih sportaša, poticanje talenata u umjetničkim područjima i uspostava Centra za mlade, dio su programa namijenjenog mladima Danijele Hajdinjak Prihić i Bojane Hribljan.

Lokalna zajednica mladima mora pružiti puno snažniju potporu i omogućiti im kvalitetno školovanje, kao i uvjete za zaposlenje, osnivanje obitelji i kvalitetan život. Poručile su to kandidatkinja Centra za gradonačelnicu Bjelovara Danijela Hajdinjak Prihić i kandidatkinja za njezinu zamjenicu Bojana Hribljan, potpredsjednica Demokrata, predstavljajući program namijenjen mladima.

„Na području Bjelovara prvi korak pri tome trebala bi biti uspostava Centra za mlade, kao središnjeg mjesta sudjelovanja mladih u zajednici. Takav centar na jednom mjestu objedinio bi rad udruga za mlade, pružao mogućnost vršnjačke edukacije i pomoći u učenju, poticao ih na volontiranje i sudjelovanje u raznim projektima“, poručila je Danijela Hajdinjak Prihić.

Osim toga, centar bi trebao postati središte provedbe kvalitetnih EU projekata. „Grad mora pomoći mladima u pisanju i provedbi, ali i u stvaranju potrebnih vještina za dobro upravljanje europskim novcem. Vidimo snažnu mogućnost uključivanja mladih s invaliditetom i teškoćama u društvene događaje i projektne aktivnosti. Buduće financijsko razdoblje može dati snažan zamah mladima u području obrazovanja, sporta, kulture, IT-a, prevencije socijalne isključenosti, ali i otvoriti brojna nova radna mjesta“, rekla je kandidatkinja za gradonačelnicu.

Važan dio programa, naglasila je, čine sport i kultura. Stoga planiraju izgradnju kvartovskih sportskih terena na otvorenom, kao i financiranje sportskih aktivnosti za mlade putem vaučera, stipendiranje vrhunskih sportaša i osnivanje Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta. „Razvit ćemo aplikaciju za brojne pogodnosti namijenjene mladima, poput popusta za kino ulaznice, predstave i koncerte, a model pogodnosti će se proširivati u suradnji sa zainteresiranim građanima i privatnim sektorom. Promovirat ćemo i poticati mlade talente u umjetničkim područjima. U Bjelovaru treba oživjeti klupsku urbanu i alternativnu glazbenu scenu, a nedostaje nam i web mjesto na kojem bi se pravovremeno najavljivali svi sportski i kulturni događaji“, istaknula je.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnice Bojana Hribljan, potpredsjednica Demokrata, poručila je da Bjelovar treba postati centar poduzetništva, temeljenog na kreativnim industrijama, kako bi postao grad u koji će mladi dolaziti studirati, živjeti, raditi i pokretati nove projekte i poslove te tako stvarati visoko vrijedna radna mjesta. „Oni će svojim znanjem i kompetencijama pridonijeti razvoju našeg grada. Mladim poduzetnicima grad treba sufinancirati projektnu dokumentaciju za natječaje iz EU fondova i smanjiti parafiskalne namete. Potrebno je uspostaviti coworking prostore za mlade poduzetnike, ali osigurati i kontinuirane radionice te predavanja o pokretanju i vođenju biznisa“, rekla je.

Hribljan je podsjetila da mlade obitelji često nisu kreditno sposobne te da teško dolaze do prve nekretnine jer ne mogu koristiti postojeće mjere poticajne stanogradnje uz kreditna zaduženja. Zbog toga je neophodno pokrenuti program rješavanja stambenog pitanja. „Realizirat ćemo projekt kroz koji će grad izgraditi ili otkupiti postojeće stanove, a onda ih po povoljnim uvjetima ugovorno iznajmiti mladim obiteljima. Nakon 10 godina te obitelji će moći otkupiti gradski stan, s tim da im se iznos plaćene najamnine odbija od ukupne vrijednosti stana. Iako mnogi smatraju da je ovo socijalna mjera, ovo je jedna kvalitetna demografska mjera koja će se višestruko vratiti u budućnosti“, pojasnila je Hribljan.