Drabić: "Uvođenjem građanskog odgoja u škole, potaknut će se razvoj aktivnog i otvorenog društva"

U okviru Aktualnog sata na šestoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije, održanoj u četvrtak u Čakovcu, vijećnik Centra Dejan Drabić predložio je da se građanski odgoj i obrazovanje uvede u osnovne škole kao izvannastavna aktivnost od petog do osmog razreda.

„Građanski odgoj u Hrvatskoj postoji kao međupredmetna tema, no u okviru drugih predmeta učenici se ne mogu pripremiti za adekvatno sudjelovanje u javnom i političkom životu. Naša županija odličan je primjer ulaganja u obrazovanje, a uvođenjem građanskog odgoja dodatno će potaknuti razvoj modernog pluralističkog, aktivnog, otvorenog i inkluzivnog društva“, poručio je Drabić, obrazlažući prijedlog.


Građanskim odgojem, dodao je, omogućit ćemo djeci koja će sutra biti društveno aktivni građani da budu odgovorni i punopravni članovi zajednice, sposobni donositi informirane i promišljene odluke o važnim pitanjima za društvo u kojem žive i djeluju. „Utjecat ćemo tako i na povećanje sudjelovanja mladih u društvu, kao i na njihovu participaciju u procesima donošenja odluka, što je jedan od preduvjeta za poticanje društvenog angažmana mladih“, zaključio je predstavnik Centra, a županija je prihvatila njegovu inicijativu.