Centar pozvao na povlačenje projekata tipskih drvenih kuća

„Kuće su, najblaže rečeno, loše. Površine prostorija su premalene, uporabni prostori se preklapaju, a uz to nisu rađene po standardima koji kod nas vrijede“, istaknuo je potpredsjednik Centra Marin Račić, podsjetivši da su vrhunski projektanti s Arhitektonskog fakulteta još prije godinu dana izradili nekoliko projekata tipskih kuća. Iako su mogli biti lako realizirani, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izradu projekta povjerio je inženjeru građevinarstva, kojem to nije struka.

 

„Standard projektiranja primijenjen u projektu tipskih drvenih kuća koje bi se trebale graditi na Baniji, na razini je mobilnih kućica u kampu, a ne obiteljskih kuća u kojima bi roditelji trebali odgajati djecu. Pozivamo nadležno ministarstvo, ministra Darka Horvata i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje da povuku ove projekte“, poručio je u utorak potpredsjednik stranke Centar, arhitekt Marin Račić, komentirajući objavu prvog natječaja za izvođenje radova gradnje i montaže tipskih montažnih kuća.

„Kuće su, najblaže rečeno, loše. Površine prostorija su premalene, uporabni prostori se preklapaju, premalo je prostora, a uz to nisu rađene po standardima koji kod nas vrijede. Brine nas i činjenica da su vrhunski projektanti s Arhitektonskog fakulteta još prije godinu dana izradili nekoliko projekata tipskih kuća, različitih veličina. Riječ je o projektima koji su mogli biti vrlo lako realizirani, ali umjesto toga, Središnji državni ured za obnovu, izradu projekta povjerio je inženjeru građevinarstva, kojem to nije struka“, rekao je Račić, pozvavši da da se ljudima na Baniji izgrade kuće u kojima sa svojim obiteljima mogu živjeti kvalitetno, a ne kao da su u kampu.

Prema riječima saborske zastupnice Centra Dalije Orešković, Hrvatska je puno puta od stjecanja neovisnosti i samostalnosti svojom neučinkovitošću i nefunkcioniranjem sustava razočarala građane. No, nikada nije u tolikoj mjeri ostavila na cjedilu one koji o njoj ovise, kao što je to učinila u slučaju nepostojeće obnove.

„Upravo stanovnici Banije plaćaju najveći danak nefunkcioniranju sustava. Kao da nije bilo dosta to što su im se kuće urušile zbog loše poslijeratne obnove, godinu dana nakon potresa, dok čekaju već drugu zimu u kontejnerima, država im dijeli kišobrane, kabanice i kemijske olovke. To je čista uvreda svima onima koji ovog trena nemaju elementarne životne uvjete“, kazala je Orešković, dodajući da je Centar od početka govorio kako je Zakon o obnovi velika obmana, a danas se čini da vladajućima služi isključivo u promotivne svrhe.