Centar podržao prijedlog o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone

Zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković podržale su prijedlog GLAS-a o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone, istaknuvši da u saboru nisu čule niti jedan validan argument zašto prijedlog ne bi bio prihvaćen. 

"Moramo se boriti za okončanje menstrualnog siromaštva, koje nije samo problem ekonomski nerazvijenih zemalja. Većina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi", kazala je Marijana Puljak, dodajući da nam je potrebno i seksualno obrazovanje u školama. Sveobuhvatno seksualno obrazovanje, kako je naglasila, pridonosi smanjenju broja neplaniranih trudnoća, sprječavanju širenja spolno prenosivih bolesti, a ključno je i u prevenciji nasilja u vezama. "Pozivamo Vladu da podrži prijedlog o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine te da se u škole uvede seksualno obrazovanje. Nismo do sada čuli nijedan validan argument zašto ovaj prijedlog ne bi bio prihvaćen", rekla je Puljak.

"Ignorantsko odbijanje vladajućih baca u provaliju i negira sve vrijednosti za koje se jedno moderno, prosperitetno društvo zalaže ili bi se trebalo zalagati", poručila je Dalija Orešković. "Dajem svoju podršku ovom zakonu i nadam se da će u budućnosti biti i više inicijativa koje razotkrivaju ne samo kako funkcionira mentalni sklop HDZ-a, nego govore i o tome koliko je stabilna naša porezna reforma. Reklo bi se da ovisi o turističkoj sezoni, da su mjere kroz pet, šest ciklusa donijele neke rezultate, a onda ih može destabilizirati ovakvo sniženje PDV-a", naglasila je zastupnica Centra.