Klub zastupnica Centra i GLAS-a zatražio ukidanje Zakona o obnovi

Klub zastupnica Centra i GLAS-a u srijedu je u saborsku proceduru uputio prijedlog da se ukine Zakon o obnovi. Izmjene i dopune zakona o kojima se raspravljalo u Saboru, poručile su zastupnice, čisti su bijeg od odgovornosti. 

Kako je na konferenciji za medije kazala Dalija Orešković, ono što je u samom startu neprovedivo, ne može protekom vremena postati bolje. "Da je zakon u početku postigao bilo kakav učinak, onda bi danas možda imalo smisla o njemu raspravljati, ali godinu i pol dana nakon potresa, nakon što se ništa nije taknulo, vidi se da sve što smo govorili u prvom i drugom čitanju dolazi na naplatu", rekla je Orešković, dodajući da ovakvom zakonu treba pokazati crveno svjetlo i zaustaviti ga. 

"Na ovaj način Zagreb će ostati derutan, urušen i neobnovljen, sredstva potrošena, a račun će u konačnici plaćati porezni obveznici. Izmjene i dopune o kojima danas raspravljamo čisti su bijeg od odgovornosti. Upućujemo u zakonsku proceduru prijedlog da se kompletan zakon stavi izvan snage", istaknula je Orešković. 

Prema riječima Marijane Puljak, do današnjeg dana ni u Zagrebu ni na Baniji ništa nije obnovljeno, no obnova se može provesti i po postojećim, tekućim, zakonima. "Vrlo često se na terenu upravo to i radi, jer su ljudi sami zaključili da je ovakav zakon neprovediv pa koriste postojeće zakone da bi proveli obnovu. Jedino pravo rješenje je staviti ga izvan snage", rekla je Puljak.

Podsjetimo, Puljak i Orešković bile su dvije od ukupno samo četvero saborskih zastupnika koji su glasali protiv ovog Zakona kada se donosio prošle godine, i to upravo s primjedbama koje su s vremenom pokazale u potpunosti točnima. Centar je već tada ponudio svoju viziju cjelovite obnove grada i svih potresenih područja. 

Brošuru s prijedlogom cjelovite obnove pročitajte OVDJE