Puljak: "Najbolji način podizanja plaća je podizanje produktivnosti rada"

„Najbolji način podizanja plaća je podizanje produktivnosti rada. Realne plaće ostvaraju se u proizvodnji, a ne uredbama, dekretima ili drugim odlukama vlade. Bogato društvo treba biti posljedica razvijenog gospodarstva, u kojem poduzetnici stvaraju nove vrijednosti i tako otvaraju nova radna mjesta, a kroz povećanje produktivnosti podižu plaće“, istaknula je Marijana Puljak, komentirajući odluku vlade o povećanju minimalne plaće.

„Odlukom o podizanju minimalne plaće vlada je pokazala minimalno znanje o razvijenoj tržišnoj ekonomiji“, poručila je u četvrtak saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, dodajući da vlada, kada želi riješiti probleme koji muče građane, posebice njihov socijalni status, obično dodatnim opterećenjima nasrne na poduzetnike.

„Najbolji način podizanja plaća je podizanje produktivnosti rada. Realne plaće ostvaruju se u proizvodnji, a ne uredbama, dekretima ili drugim odlukama vlade. Bogato društvo treba biti posljedica razvijenog gospodarstva, u kojem poduzetnici slobodno 'dišu' i stvaraju nove vrijednosti te tako otvaraju nova radna mjesta, a kroz povećanje produktivnosti podižu plaće“, pojasnila je zastupnica Centra.

Naglasivši da Hrvatska po svojim ustavnim odrednicama želi biti socijalna država koja brine o svim svojim građanima, podsjetila je da se minimalna plaća najavljuje kao jedna od socijalnih mjera kojom se štiti od siromaštva, ali i kao mjera koja će omogućiti lakše zapošljavanje mladih. „Minimalna plaća nema apsolutno nikakve veze sa zapošljavanjem mladih. Oni svoju životnu šansu traže u poštenoj utakmici, iz Hrvatske ne odlaze zbog niske minimalne plaće, već ne žele ostati u zemlji u kojoj ne mogu ostvariti svoje potencijale“, rekla je Puljak.

Iako je uvijek popraćeno populističkim frazama o brizi za najslabije, svako određivanje minimalne plaće, istaknula je, povećava troškove za poduzetnike i poslodavce, što u konačnici dovodi do povećanja nezaposlenosti i pada standarda. „Građane se najbolje štiti na način da se razviju kvalitetne institucije i učinkovit pravni okvir, da im se omogući pravna sigurnost koja će garantirati jednaka pravila za sve, što će posljedično utjecati na razvoj gospodarstva i dovesti do bogatijeg društva koje će onda moći potpuno primjereno brinuti o svojim najslabijim i najranjivijim skupinama u društvu“, kazala je Puljak, upozorivši i da Hrvatska ima petu najmanju minimalnu plaću u Europskoj uniji.

„S druge strane, primjerice, Austrija, Danska, Finska i Švedska nemaju zakonski reguliranu minimalnu plaću, a o njima se govori kao socijalnim državama. U stvarnosti, riječ je o razvijenim tržišnim ekonomijama u kojima je tržišno natjecanje oštro, razvijeno i strogo regulirano, bez većih mogućnosti za kumove ili stranačke prijatelje. Hrvatskom vlada stranka osuđena za korupciju, a u takvoj državi se već u startu ne može razvijati gospodarstvo koje će radnicima omogućiti dostojanstven život“, zaključila je zastupnica Centra.